Големите инвеститори са разочаровани от криптовалутата

В миналото биткойн преодоля трудни моменти, но дали и сега ще излезе от кризата…
(снимка: CC0 Public Domain)

Институционалните инвеститори стават все по-разочаровани от цифровите активи. Внезапният срив на крипто-борсата FTX може напълно да е подкопал перспективите за включване на криптовалути в портфейлите на големи инвеститори, коментират анализатори на пазара.

Въпреки че има достатъчно крипто-ентусиасти, останали в индустрията, много професионални инвеститори казват, че криптовалутите като инструмент за диверсификация на портфейла или цифровото злато са развенчани. Според тях, инвестирането в криптовалути е свързано с вероятността от твърде големи загуби, а самата пазарна структура е твърде рискова.



„Стана ясно, че няма да има място за криптовалути в разпределението на институционалните активи. Имаше период, когато те бяха разглеждани като потенциален клас активи, който всеки инвеститор трябва да има при стратегическото си разпределение на активите, но това вече е изключено“, казва Хани Реда, портфолио мениджър в лондонската Pinebridge Investments, цитиран от Блумбърг.

Последните скандали на пазара на криптовалута на практика изтриха представата за биткойн като надеждна инвестиционна опция. Въпреки това, нито едно скорошно събитие, независимо дали става дума за срива на криптовалутата Terra или фалита на криптовалутния кредитор Celsius, не е било толкова опустошително за индустрията, колкото новината, че дори сериозен играч като крипто-борсата FTX може да е неплатежоспособен.

„Колапсът на FTX поставя под въпрос жизнеспособността на екосистемата на криптовалутите“, казва Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег във Fidelity International, която управлява активи на стойност 646 милиарда долара.

Преди година, когато цената на биткойн се покачи над 67 хиляди долара за монета, някои инвеститори и анализатори прогнозираха по-нататъшен стабилен растеж. Имаше прогнози, според които до края на тази година обменният курс на биткойн ще достигне  $75-$100 хил.

Сега инвеститорите станаха много по-сдържани в оценките си. В началото на тази седмица цената на биткойн се колебае около $16 700 за брой, според информация от Coindesk.



В миналото биткойн успя да преодолее трудни моменти и някои инвеститори вярват, че пазарът на криптовалута се стабилизира. Въпреки това Марк Додинг, инвестиционен директор на BlueBay Asset Management, смята, че аргументите за способността на биткойн да се превърне в цифров аналог на златото не са сериозни.

„Трябва да е ясно, че индустрия, която не произвежда нищо, изгаря пари и предлага примамливи печалби, е обречена на провал“, категоричен е в присъдата си Даудинг.

Коментари по темата: „Големите инвеститори са разочаровани от криптовалутата”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Български комунисти – за по-малко от две год отмъкнали над 9 млрд. под формата на заеми (ще изкокнат още “хакове”) .

  2. Anonymous

    за да живеем всички по-добре
    -Комунист!

    Сам бакман- отмъкнал напърво четене към $2 млрд (ще изкокнат още “хакове”)

  3. Anonymous

    Проверка на правните/фин екипи на FTX установиха:

    счет система на ftx борсата е манипулирана със специален софтуер по поръчка, който е позволил на Банкман-Фрайд да промени фин записи на компанията незабелязано от инвеститори и одитори

    Бърни Мадоф е имал на 17 етаж такъв софтуер за промяна на създаване на фалшиви отчети за клиентие за постояни “печалби”.

  4. Anonymous

    Сбито описание на пирамид(последният абзац от статията):

    индустрия, която
    НЕ произвежда НИЩО,
    пари – ИЗГАРЯ и
    предлага – примамливи печалби, е
    обречена на ПРОВАЛ

  5. Anonymous

    10 us милардери потънали с милард$ защото не проучили Сам фараона.

    Valeant така създавала няколко хиляди офшорки за илюзия че някой купува.

    Ружа onecoin създала офшорки за да отмъкне$.

  6. Anonymous

    Че що обвиняват подписването с частен-публичен ключ(работи си няма разбиване)
    за
    ПИРАМИДАТА ftx и 130 фирми пирамиди по света за да се откраднат_скрият$€ създадена от Сам фараона.

    Енрон е имал 2000 офшорки за създаване на измислени приходи с фалшиви документи.

  7. Йордан

    Добро утро!

    Не знам как може да има балъци, които да си мислят, че копаенето с видеокарта има същата стойност като копаенето в мина. В единия случай се добиват необходими материали, за да живеем всички по-добре, а в другия случай се хабят огромни количества енергия, за да се добиват разни никому ненужни числа.

Коментар