Климатичният апокалипсис приближава, алармират учени

Основен принос за покачване на емисиите от CO2 имат изкопаемите горива
(снимка: CC0 Public Domain)

През 2022 г. емисиите на въглероден диоксид в атмосферата са се увеличили, което ускорява приближаването на климатичния апокалипсис, алармира годишният доклад на научната група Global Carbon Project. Ако нивото на емисиите на CO2, регистрирано тази година, се запази, то след 9 години средната температура на Земята може да се повиши с опасните 1,5 °C.

Емисиите на CO2 започнаха да намаляват на годишна база през 2020. Това се дължи на широкоразпространената карантина заради пандемията от Covid-19. Учените подчертават това като положителна тенденция в плановете за постигане на нулеви емисии до 2050 г.

„Ковид” събитията показаха също мащаба на действията, които имат поне някакъв ефект – това е нивото на принуда от страна на държавата. Доброволно никой няма да направи нищо, както например Бил Гейтс многократно е подчертавал, отбелязва Phys.org в анализ на доклада.



Прогнозата сочи, че общите глобални емисии на CO2 ще достигнат 40,6 милиарда тона през 2022 г. Основният принос за покачване на емисиите ще бъде на изкопаемите горива, които ще увеличат CO2 от изгаряне с 1%, в сравнение с 2021 г., до 36,6 милиарда тона CO2. Новото ниво ще бъде малко по-високо от емисиите през 2019 г.

Емисиите, причинени от промяна в земеползването (например от обезлесяване), ще възлязат на 3,9 милиарда тона CO2 през настоящата година.

Наблюдаваната динамика предполага 50% вероятност средната температура на Земята да се повиши с повече от 1,5 °C, което може да доведе до допълнителни и трудно коригиращи се климатични събития. Ако нещо трябва да се направи, то трябва да се направи незабавно, категорични са учените.

Прогнозираните нива на емисии на CO2 от изгаряне на въглища и петрол през 2022 г. са по-високи, отколкото през 2021 г. Интересното е, че увеличението на емисиите от изгаряне на петрол се дължи до голяма степен на постепенното възстановяване на международния въздушен трафик, който беше силно ограничен по време на пандемията. Очевидно се е увеличил делът и на други потребители на нефтени горива – морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Рекордни намаления на емисиите на CO2 се очакват в Китай (0,9%) и ЕС (0,85%), но ефектът от това ще се загуби на фона на нарастващите емисии в САЩ (1,5%), Индия (6%) и 1,7% в другите страни взети заедно.

Ако емисиите на CO2 останат на нивото от 2022 г. (което е трудно за вярване), тогава средната температура на Земята с вероятност от 50% ще се увеличи с 1,5 °C за девет години (при натрупване на 380 милиарда тона CO2), и с 2 °C за 30 години (необходимо е да се натрупат 1230 милиарда тона CO2).

За постигане на нулеви емисии до 2050 г., всяка година светът трябва да намалява емисиите с 1,4 милиарда тона CO2, което е сравнимо с мащаба от 2020 г. Въпреки това, както беше споменато по-горе, никой няма да направи това доброволно.

Около половината от емисиите на CO2 на Земята идват от океана и сушата, които в същото време абсорбират и натрупват въглерод. Тези „акумулатори” непрекъснато нарастват по обем. Колкото повече въглероден диоксид има в атмосферата, толкова повече той се абсорбира от растенията, които се чувстват комфортно в жегата и парниковите газове.

Изменението на климата обаче намалява растежа в поглъщането на CO2 от океана и сушата: през 10-те години на наблюдения от 2012 до 2021 г., увеличението на поглъщането на океана е намаляло с 4%, а от сушата – със 17%.

Добрата новина е, че в дългосрочен план Земята колективно намалява темпа на генериране на емисии от CO2. Ако през 2000-те средният ръст на емисиите достигна връх от +3% годишно, то през последното десетилетие ръстът беше около +0,5% годишно.



Промяната в земеползването, особено обезлесяването, е значителен източник на емисии на CO2 (около една десета от „изкопаемите” емисии). Само на Индонезия, Бразилия и Демократична република Конго се падат 58% от глобалните емисии, причинени от промени в земеползването. Възстановяването на горските насаждения поне частично компенсира тези загуби, а това е голям и все още неизползван потенциал, казват учените.

Коментари по темата: „Климатичният апокалипсис приближава, алармират учени”

добавете коментар...

  1. Истина

    Да бе да ще намалят ще се оправи 🙂 ХЕХЕ смех голем.
    Алоо сметките бе источно-европейския кръчмар нестават разбрахте ли немците и франкистите?
    Как ще намалиш като един Германски ТЕЦ бълва по малко отрови от една БГ кола?
    Как ще спреш да се давят немците и другите там всека година а и да няма суша всяко лято в БГ? Как като цела истоЧена европа се “вози” и мрънка за повече пари за колата – и за Путин и неговите “еко” “зелени” партии и горива.
    Как ще се оправи и откъде ще паднат още емисиите накъде?
    Сега на мафията КНСБ ще им спрът кранчето с кинти и ТЕЦове няма да имаме мноого кеф – най накрая тез мафиоти няма да крадът народа и олигарсите – да напомним закона Янев още е в сила и Президент , министри и депутати още са прозрачни и им знаем многото кинти и апартаменти, АМА закона е и за тристранката а КОЙ отказа да декларира – КНСБ И КТ Подкрепа – не случайно синдикат=мафия за цял свят е синоним на мафия.
    Сега ако се появи партия да ги набута в затвора и да забрани бракмите над 6 години коли може и да стане ама в цела европа и азия инак НЕМА. Инак ще се давите и ще събаряте къщи в реките .

  2. :o)

    Докато има плоскоземци, като тия под мене…
    нищо добро не я очаква тази планета
    не може свинята която рине в тинята със зурла да си дигне очите към звездите…
    Това за съжаление е факт 🙁

  3. Фофу

    Пак е станло сбор на изтрещеляци тук.

  4. Anonymous

    “Доброволно никой няма да направи нищо, както например Бил Гейтс многократно е подчертавал” Кой го сложи този BSOD за отговарящ за климата и какво е наравил той?

  5. Anonymous

    Наближава края на неолибералните абсурдни парадигми, както и добре платените климатични пророци. Ще секнат парите за проповядане на климатичния апокалипсис и цялата им алармаджийска индустрия ще рухне. Вместо да учат децата да унищожават картините на Гоя, най-добре да покопаят въглища 🙂

Коментар