Китай показа най-бързия влак в света

Новият маглев влак на Китай достига скорост 600 километра в час
(снимка: Xinhua)

Нов високоскоростен маглев влак представи Китай. Твърди се, че той е най-бързият в света, развивайки скорост от 600 километра в час и, че в някои сценарии пътуването с него ще бъде по-бързо от летенето със самолет.

Китайците вече нарекоха новия си влак най-бързия сухопътен транспорт в света. Маглев влакът, готов за комерсиална употреба, излезе във вторник от фабриката в Кингдао, съобщи Ройтерс. Максималната му скорост е 600 км/ч, което е повече от тази на някои самолети, чиято средна крайцерска скорост е 500-900 км/ч.

Думата „маглев” произлиза от „магнитна левитация”, която обяснява технологията на този влак. Благодарение на електромагнитната сила, влакът левитира над релсата, което елиминира основния проблем на всеки сухопътен транспорт – силата на триене. Това му позволява да развива безпрецедентни скорости.

Шанхай вече има една кратка влакова маглев линия, която свързва центъра на града с едно от летищата. Но все още в света липсва пълноценна междуградска маглев линия. Причината за това е високата цена на технологията.

Факт е, че маглев влаковете не могат да бъдат интегрирани в съществуващата железопътна инфраструктура, за тях трябва да се построят отделни линии с Т-образна магнитна релса, което ги прави много скъпи за пускане.

Китай твърди, че маглев ще може да намали времето за пътуване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) до 2,5 часа. Със самолет това разстояние се изминава за 3 часа, а с високоскоростен влак – за 5,5 часа.

Япония и Германия също се интересуват от технологията маглев, надявайки се да пуснат подобни високоскоростни линии на своите територии.

Коментари по темата: „Китай показа най-бързия влак в света”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Съгласна съм с вас !

 2. Даниел

  Престанете с Вашите глупости! Ако Вие само това сте получили, много хора са видели и получили повече!!!

 3. Недялка Георгиева

  Дай Боже! Амин!

 4. Anonymous

  Браво, истината право куме в очите!

 5. Аз бе

  Кичо! Ти съ ‘ йбеш !!! В края на гърбъ – долния край! КомунизЪма свърши- питай оня гей Б.фРашков!

 6. Стефан

  Глупак

 7. Тиквата- в затвора

  И аз това казвам!!!

 8. К

  Няма маглев,няма телепорт. Някой чувал ли е за skyway. Бъдещето на транспорта. А ся ,хванах ли ви …

 9. Боби

  Точно така

 10. Em

  Saglasen sam s teb.

 11. Рашку

  Имаме технологията, ама сме къса държава. Търсят се 600 км , че да се возим поне час.

 12. Румен Цанов

  Браво!Прекрасно е,но да се сбъдне е….Дай Боже.Ще бъда доволен ако се случи

 13. Кичо

  Кво ви пука какво пускали в Китай,карайте автомобилите от автоморгите на Европа и бъдете щастливи! Единственото модерно нещо,което получихме от съюза със Запада са гей парадите и новите учебници където пише,че турско робство нямало и Левски бил престъпник. Скоро ви очакват нови,невъзможни цени на тока като ви закрие чичо Сам АЕЦ Козлодуй,защото бил руски! Вън окупатора САЩ ,вън джендърското НАТО,влизане в Евразийския съюз и дружба с Русия и Китай!!!

 14. Кольо

  Технологията е френска не е на сименс

 15. Бойчо Огнянов

  Точно!

 16. Anonymous

  100% немска технология е първата в Шанхай – Сименс, Круп-Тисен. 50 км за 8 мин. 432 км/час макс скорост по време на пътуването. Беше през далечната 2003г.

 17. Оня

  Още в 80те имаше руско списание наречено “моделист конструктор” където беше нагледно обяснена, дори за деца,технологията и визията за МАГЛЕВ влак. Изглеждаше точно като на снимката…

 18. Разбирач

  Именно,това е германска технология.

 19. Георги

  Давате някакви коментари и то с чувство за хумор но понятие ки нямате от влаконе Е някой е чел някйде нещо и дотук. Искам да кажа със скромният си опит в БДЖ като машинист че и нашите влакове и ж.п.инфраструктура не са лоши.Просто трябват инвестиции.Железницата е отражение на дйржавата.Във Франция например всяка година инвестират около 5 милиарда евро.Всичко е въпрос на пари

 20. Поп Кръстю

  Ние боксуваме на място, Китай разстрелват министри депутати защото крадад. Ние държавата си не можем да оправим та влакове ще оправяме. Учените българи избягаха във чужбина, гледат ни как ни мачкат и унижава българския народ.

 21. джони

  у кратуната ти само боза ли има

 22. Сева

  Не яж говна.

 23. Onzi

  Затова БДЖ е все в дългове и вечно не и стигат ресурсите_именно защото има такъв патент

 24. Бай Цеко

  Не от БДЖ

 25. България

  Този влак е измислен и разработен от Румен понеже все лети:)Произвежда се в Правец и продаден на Китайците.Нашето БДЖ е със същата технология

 26. Ганьо

  Не, това е българска технология продаден е патент на БДЖ

 27. Бай Стивьнсен

  Магливата технология не е ли измислена от Сименс?

Коментар