РС пазарът се връща към растеж, единодушни са анализаторите

Продажбите на компютри ще растат, движени от изкуствения интелект и изтичащата скоро поддръжка на Windows 10 (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на персонални компютри ще се върне към растеж през настоящата година след сериозен спад през 2023 г. и ще остане във възход през следващите години, прогнозира IDC. Положителната динамика ще бъде улеснена от поръчките от корпоративни потребители и бума на изкуствения интелект.

265,4 милиона настолни компютри, лаптопи и работни станции ще се появят на световния пазар през 2024 г., което е с 2% повече спрямо предходната година, очаква IDC. В бъдеще обемът на пазара ще се увеличава средно с 2,4% годишно и ще достигне 292,2 милиона единици през 2028 г.

През 2024 г. се очаква скок в търсенето на компютри, предназначени да работят с изкуствен интелект, което ще се превърне в един от двигателите на растежа на индустрията. Освен това компаниите и образователните институции са на ръба на цикъла на актуализиране на компютърните паркове – той трябва да започне през 2024 г. и да достигне своя връх през 2025 г., според Джитеш Убрани, анализатор от IDC.

Много клиенти от корпоративния и образователния сектор ще предпочетат да закупят компютри, адаптирани за изкуствен интелект, смята Убрани. AI технологията сама по себе си няма да доведе до увеличаване на броя на компютрите в организациите, но със сигурност ще стимулира повишаването на средната цена на РС-тата.

Ползите от изкуствения интелект за бизнеса са свързани с производителността, сигурността и управлението на разходите – те ще бъдат ключов фактор за подобряване на ефективността на бизнес процесите. IDC прогнозира, че всеки пети компютър, доставен през 2024 г., ще бъде оборудван с някаква форма на AI.

Компютрите с изкуствен интелект имат специален неврочип (NPU), предназначен да изпълнява подходящи задачи. Въпреки че неврочиповете вече съществуват в някои процесори, тяхната производителност все още е ограничена, но в близко бъдеще се очакват значителни подобрения.

Появата на чипове от AMD, Intel и Qualcomm с производителност от 40 до 60 TOPS през следващите години обещава да отвори нови възможности за работа с изкуствен интелект, подчертават анализаторите.

AI ще се превърне в двигател на растежа на световния компютърен пазар, прогнозира и анализаторската компания Canalys. Според нея, глобалните доставки на компютри през 2024 г. ще нараснат с 8%, спрямо 2023 г. Тласък на продажбите ще даде и предстоящото спиране на поддръжката на операционната система Windows 10 – това ще се случи през октомври 2025 г., но много корпоративни клиенти ще започнат прехода към нови компютри още през 2024 г.

Коментар