LPDDR6 ще подсили мобилните устройства и AI компютрите

Първите памети LPDDR6 може да се появят още тази година от производители като SK hynix
(снимка: SK hynix)

DDR5 паметта все още не е напълно изместила DDR4, но още тази година може да се окаже под натиск от нов стандарт. Организацията JEDEC ще завърши разработката на LPDDR6 в близките месеци.

Очаква се работата по стандарта да приключи до третото тримесечие на 2024 година, съобщи WCCF Tech. Разбира се, това е само процес на стандартизация и такава памет едва ли ще се появи на пазара тази година.

Към момента няма данни за поддръжка на DDR6 под каквато и да е форма в предстоящите процесори на Intel или AMD, които са планирани от двете компании за пускане през 2024 година.

LPDDR6 ще замени съществуващата памет LPDDR5 и нейните различни варианти, които бяха обявени още през 2019 г. Виждали сме LPDDR5x от Samsung и Micron, докато SK hynix също пусна LPDDR5T със скорости на трансфер до 9,6 Gbps.

Тези DRAM памети с по-ниска мощност са идеални за смартфони, тънки и леки устройства и дори лаптопи/мини компютри. Варианти на LPDDR5(X/T) се появиха в редица други продукти, като най-новите са модулите LPCAMM2, които целят да революционизират PC сегмента със своя малък, модулен форм-фактор, увеличен капацитет и възможности за надграждане.

Все още се знае много малко за LPDDR6 и какво ще предложи новата памет освен увеличени скорости на трансфер. Очаква се стандартът да отговори на изискванията на новите AI PC-та, които формират обещаващ пазарен сегмент.

Не по-малко интересно е как ще се развият мобилните системи на чип (SoC), защото паметта LPDDR6 е насочена специално и към мобилни решения. Няма да е изненада, ако Snapdragon 8 Gen 4 или Dimensity 9400 поддържат новата памет.

Малко вероятно е да видим LPDDR6 в реални устройства към края на 2024 г. или дори в началото на 2025 г. Не е изключено първите продукти с LPDDR6 да се появят към края на 2025 г. или дори в началото на 2026 г. от изложителите на CES в Лас Вегас.

Коментар