Нови книги срещу пластмаса ще раздават в Бургас

Кампания „Книги за смет” започна в Бургас. Инициатива обединява отговорното мислене към околната среда с четенето и се провежда за трета поредна година. Размяната на книги срещу пластмаса ще се състои на 16 май в пространството между Пантеона и бул. „Димитър Димов”.

Проявата се реализира в партньорство между издателство Smart Books и фондация Credo Bonum и е подкрепена от посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка, Екопак България и Община Бургас.

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата, припомнят организаторите и ни призовават да рециклираме не само по повод кампанията. Всеки, който предостави един килограм пластмасови отпадъци, ще получи чисто нови книги, съобщиха от Община Бургас.

Годни за рециклиране са пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси.

Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди и авточасти, уточняват организаторите.

Коментар