Интернет гигантите ще си плащат за надзора от ЕС

ЕС ще събира данък от интернет гигантите, за да покрие разходите си за контрол над тях
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите интернет платформи ще бъдат принудени да плащат до 0,1% от световния си годишен доход за поддръжката на надзорните органи на Европейския съюз, съгласно законопроекта на ЕС за цифровите услуги (Digital Services Act, DSA).

Правилата, залегнали в DSA, не предизвикват фундаментални разногласия между страните-членки и законодателните органи на ЕС, така че законопроектът най-вероятно ще бъде съгласуван от властите преди края на този месец, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия търси нови източници на приходи, за да подхранва растежа на икономиката в региона на фона на щетите от пандемията и в опит да насърчи прехода към по-зелена и по-дигитална икономика. За оценка на дейността на интернет компаниите ще е необходим цял екип от експерти, които се очаква да бъдат издържани от джоба на самия бизнес.

Според текста на документа, годишните плащания на компаниите към властите ще зависят от прогнозните разходи за надзор върху дейността им, които Комисията ще ще направи в съответствие с новите правила. Таксата няма да надвишава 0,1% от глобалните приходи на големите онлайн платформи за предходната финансова година.

Очаква се таксата също да бъде съизмерима с мащаба на услугата, в съответствие с броя на потребителите в ЕС. Онлайн платформите с 45 милиона или повече активни потребители месечно ще попаднат в обхвата на закона. Изключение ще са некомерсиалните сайтове като Wikipedia, на които няма да им се начисляват такси.

Представители на държавите от ЕС и европарламентаристи възнамеряват да се срещнат на 22 април за участие в четвъртия кръг на дискусиите, като се очаква страните най-накрая да постигнат споразумение по всички въпроси, свързани с DSA.

Коментар