Европа няма обща дигитална икономика

„Основната тема на съвета – цифровата икономика и иновациите, е далеч от изпълнението”, заяви Ивайло Калфин
(снимка: www.kalfin.eu/blog)

Европейският съюз не може да съществува само с красиви обещания. Те трябва и да се изпълняват. Това заяви днес в Страсбург Ивайло Калфин, който говори по време на ключовия дебат на пленарната сесия на Европейския парламент в навечерието на започващата утре октомврийска среща на върху на европейските лидери.

„Дневният ред за следващия европейски съвет изглежда чудесно – растеж и заетост, младежка безработица, икономически и паричен съюз, банков съюз. Проблемът е с изпълнението, защото когато казваме тези хубави думи, трябва да следим какво се случва на практика и как Съветът е ангажиран практически”, заяви Калфин. Той обърна внимание, че основната тема на съвета – цифровата икономика и иновациите, е далеч от изпълнението.

„Да вземем цифровата икономика. Всъщност ние трябва да я наричаме „цифрови икономики”, защото в Европа няма обща дигитална икономика. Ние имаме 28 регулатора, 28 закона и 28 пазара. И какво ни предлага Съветът? Да се намали финансирането”, продължи Калфин.

Той заяви, че страните членки, които са се съгласили по време на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г., да увеличат финансирането за наука и изследвания, сега искат това да стане едва след 2017 г. Догодина парите за изграждане на цифрова инфраструктура за бърз интернет се предлага да се намалят с 200 млн. евро.

Само 3,5% от парите за наука отиват в 13-те нови страни членки и причината е, че заплащането на учените в тях е 7-8 пъти по-ниско от това на колегите им в старите страни.

Калфин упрекна страните членки за липсата на напредък по важни законодателни досиета като защитата на данните, единния телекомуникационен пазар, отпадането на роуминга, облачните технологии и разпределението на спектъра, на които се разчита да стимулират бързото съвземане на икономиката след кризата.

В отговор на изказването на германския депутат от ЕНП Манфред Вебер за имиграцията, която също ще бъде дискутирана от европейските лидери по предложение на Италия, Калфин подчерта, че „тежестта на имиграцията не бива да  се остава на граничните държави. Това не е устойчиво. Това е недопустимо. Не можете да игнорирате това, което се случва по границите на Европа”, заяви Ивайло Калфин.

Коментар