TSMC без твърди планове да строи фабрики в Европа

TSMC няма конкретни планове да прави чип-заводи из Европа (снимка: Лий Джилин, CC BY-SA 2.0)

Гигантът в полупроводниковата индустрия Taiwan Semiconductor Manufacturing Co в момента няма конкретни планове за изграждане на фабрики за чипове в Европа, заяви председателят Марк Лиу в сряда. Той добави, че клиентите на компанията в този регион са по-малко, отколкото в други части на света.

TSMC, най-големият производител на чипове по договор в света, в момента разглежда и оценява плановете си за разширяване в различни региони. Основният фактор е нуждата на клиентите, каза Лиу на годишното събрание на акционерите, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз ухажва Тайван – страна, която е водещ производител на полупроводници в света – с надежда за изграждане на заводи в блока. Преди няколко дена висши представители на двете страни обсъдиха сътрудничеството в сферата на чиповете и Тайван увери, че ще продължи да бъде доверен партньор на глобалната чип-индустрия.

През февруари ЕС представи Европейския закон за чиповете с мерки за насърчаване на производството на местна почва. Тогава спомена Тайван като един от „партньорите-единомишленици“, с които Европа би искала да работи.

TSMC, най-скъпата компания на борсата в Азия, инвестира 12 милиарда долара за изграждане на фабрики за чипове в Съединените щати, а едновременно с това строи фабрика заедно със Sony Group в Япония. Това се случва в момент, в който бизнеси и правителства по цял свят се опитват да се справят с глобалния недостиг на полупроводници, засегнал вече почти всички индустрии.

През април TSMC заяви, че очаква капацитетът за чиповете да остане много ограничен тази година на фона на глобалната криза, заради която списъците със заявки са препълнени за месеци напред. В своето ново изявление Лиу каза, че натоварването на заводите на TSMC остава „много пълно“ тази година и че настоящата висока инфлация в глобален мащаб няма пряко въздействие върху чип-индустрията.

Междувременно един от водещите икономисти на Китай обяви, че голямата държава трябва да „изземе“ TSMC, ако САЩ засилят санкциите срещу азиатската мега-икономика. „Ако САЩ и Западът наложат разрушителни санкции на Китай, подобни на санкциите срещу Русия, ние трябва да си възстановим Тайван“, каза Чен Венлинг, главен икономист в Китайския център за международни икономически обмени, цитирана от Bloomberg.

„Особено при реконструкцията на… веригата за доставки, ние трябва да изземем TSMC“, каза Чен в реч миналия месец, организирана от Института за финансови изследвания Чонгянг към университета „Ренмин“. „Те ускоряват трансфера към САЩ, за да построят шест фабрики там“, добави тя. „Не трябва да позволяваме да бъдат постигнати всички цели на трансфера“.

Коментар