Задава се консолидация в сателитната индустрия?

Голяма сделка сигнализира за възможна консолидация в космическата индустрия (снимка: rawpixel.com)

Швейцарският сателитен IoT оператор Astrocast се споразумя за придобиване на нидерландската компания Hiber, разработчик на индустриални IoT решения. Astrocast има мрежа от 12 наноспътника в момента, но планът ѝ е те да станат 20 до края на 2022 г., 40 до края на 2023 г. и 100 до 2025 г.

Astrocast е основана през 2014 г. и нейните технологии работят в горния край на ултрависокочестотния (UHF) диапазон. Фирмата обслужва селското стопанство, морския пазар и пазарите на комунални услуги, осигурява свързаност и за мониторинга на околната среда.

Hiber пък е основана през 2016 г. и разработва IoT решения, комбинирайки сензори, анализи и сателитна свързаност. Нейните IoT модули със сателитна връзка са предназначени за наблюдение и проследяване на промишлени активи. Мрежата ѝ, наречена Hiberband, първоначално е разработена със собствени усилия, включително чрез инвестиция от ЕС в размер на 26 милиона евро, в комбинация с финансиране от местното правителство.

Едната от системите, наречена HiberEasypulse, предлага евтина IoT свързаност за проследяване и наблюдение на отдалечени места. Друга, известна като HiberHeavy и пусната през март, е предназначена за наблюдение на тежко оборудване, особено на отдалечени места, където мобилното покритие е неуспешно.

И двете платформи са насочени към нефтения и газовия сектор, горското стопанство, минното дело и военния сектор. Например, технологията се използва от някои големи петролни компании за наблюдение на състоянието на офшорните петролни платформи сред моретата.

Анонсът на сделката бе посрещнат на пазара с коментари, че случващото се може да е знак за по-нататъшен процес на окрупняване на пазара на сателитни услуги. Консолидацията в спътниковия бизнес е на ход вече, коментираха експертите на Enterprise IoT Insights.

Очакванията за старт на подобен процес не са новост. В края на миналата година главният изпълнителен директор на сателитния оператор SES каза Стив Колар , че консолидирането на сателитната индустрия е „по-вероятно от всякога“. То ще се случи, за „да подобри общата възвръщаемост на инвестициите“.

Според него обаче има „структурни причини“, които са попречили това окрупняване да се случи досега – и тези причини все още са налице. Това може да включва оценки на акционери, регулаторни условия и др.

Коментар