Защо роботите изместват хората в Южна Корея

Автоматите изместват хората заради заплащането и трудовите регулации – показателно е случващото се в Южна Корея (снимка: CC0 Public Domain)

Дълго обсъжданият въпрос дали роботите ще изместят хората от работните им места придоби нов прочит, след като се оказа, че строгите закони за защита на работниците в Южна Корея подтикват работодателите да заместват служителите с автомати. Случващото се там може да е предупреждение за работодателите, нормотворците и работниците по други краища на света.

Ким Йонг-рае е главен изпълнителен директор на Speefox, най-големият производител на кондензатори в Южна Корея. Той смята, че роботите са ключът към оцеляването на компанията му. В цеха безчет свободно стоящи машини пискат, докато изплюват блестящи алуминиеви листчета, които се навиват на спирали. Въздухът е изпълнен с ритмичен тропот и бръмчене.

„През цялата ни история винаги е трябвало да намираме начини да бъдем напред“, каза Ким пред изданието Rest of World. „Автоматизацията е следващата стъпка в този процес“.

Факторът заплата

Фабриката на Speefox е 75% автоматизирана. Не само тук е така. Все повече южнокорейски фабрики гледат да избегнат човешкия труд.

Част от стимула за това са разходите за труд. Минималната заплата в Южна Корея се покачва постоянно, тя нарасна с 5% само тази година.

Освен това работниците традиционно имат нужда от почивки, отпуски – все неща, за които роботите нямат претенции.

Трудово законодателство

Най-новият тласък в тенденцията е правната отговорност за смърт или нараняване на работник. През януари влезе в сила нова регулация – Закон за наказание при сериозни бедствия. Той на практика гласи, че ако работник умре или претърпи сериозни наранявания на работното място и съдилището определи, че компанията е пренебрегнала стандартите за безопасност, то главният изпълнителен директор или високопоставените мениджъри могат да бъде глобени или да отидат в затвора.

Това е разтърсващо, особено за тежката индустрия и строителния сектор. Компаниите се стараят да направят работните места възможно по-безопасни, но новата норма е откровен стимул да се търси начин да са нужни колкото се може по-малко работници – или, в идеалния случай, никакви.

Търсенето на автоматизация е естествена реакция. „Компаниите търсят начин да намалят човешкия труд“, казва Джун Джин-по, професор от Сеулския национален университет за наука и технологии, който изучава безопасността на труда и следи реакцията на бизнеса към закона. Законът кара компаниите превантивно да „бързат да прилагат решения за безопасност, използвайки изкуствен интелект, ИКТ и роботи“, коментира изданието Aju Business Daily в навечерието на обнародването на закона.

Радост за производителите на роботи и смарт-фабрики

Както може да се очаква, всички бизнеси, свързани с автоматиката, се радват на промяната.

Главният изпълнителен директор на корейското звено на Universal Robots, производител на оръжия за роботи със седалище в Дания, каза в интервю, че влизането на закона е предизвикало нарастване на търсенето на роботите на компанията, използвани в производството и строителството. Южнокорейската фирма A-Robotics е свръхзаета да доставя своите безпилотни мотокари. Huawei Korea и Sejong Telecom обявиха планове за производство на 5G-базирани интелигентни системи за наблюдение на фабриките, които помагат на компаниите да предотвратят аварии. Проектите за изграждане на „смарт“ земеделски стопанства и „умни“ фабрики в страната са 30 000 за настоящата година.

Не само производителите на системи за автоматика са доволни от тенденцията. Някои сектори, които от години страдат от дефицит на работна ръка, също полагат усилия да се роботизирфат, за да решат проблема си с недостига на кадри.

Перспективи

Ким Сон Хи, професор в Училището по трудови изследвания на Корейския университет, е загрижен, че насочването към автоматизацията може да бъде начин компаниите да се отърват от по-строгите изисквания за практиките си за безопасност. „Ако тези технологии бъдат въведени, за да се сведат до минимум човешката грешка или небрежността на работниците, това би могло да намали опасността и да има превантивен ефект“, каза Ким. „Но не е желателно ръководството и корпорациите да избягват отговорността и да са в противоречие с духа на закона.“

Междувременно фирми като Speefox продължават да се автоматизират и не се интересуват от „духа на закона“. В цеха на компанията последната спирка в производствения процес се извършва в тихо помещение, пълно с хора – за разлика от останалата част от фабриката. Там служителите инспектират всеки корпус на кондензатор под брилянтно флуоресцентно осветление. А компанията има за цел час по-скоро да замени и тези човешки инспектори – с камери с машинно зрение.

Коментари по темата: „Защо роботите изместват хората в Южна Корея”

добавете коментар...

  1. Айн Ранд

    Южна Корея добре, но кога ще се съкрати Българският държавен деградирал хрантутник , унищожаващ бъдещето на тази страна! Това е армия от паразити с канибалистични тенденции да рушат всеки частен бизнес всичките вегетиращи на държавна ясла общо над 2,5 млн глави с едър рогат траш. Като прибавим и 2,5 млн. абсолютно непродуктивни пенсионери не внасящи 1 стотинка за здравна осигуровка данък или социална вноска и заптлачваши всичкият транспорт и болници като над 70 000 от тях са на максимален праг- таван с пенсии 0т 3500лв то става ясно защо в кочината е такова положението защо тя е пред разпад гражданска война и самозакриване и защо най смелите оптимисти са просто математически неграмотници.

  2. Потребител

    Чудесно, но после кой ще купува и потребява уредите с вложените вътре кондензатори след като хората нямат работа, респелтивно и финанси …

Коментар