Дебатът за мрежовата неутралност в ЕС се изостря

Правозащитници предупреждават, че ако Big Tech трябва да споделят разходите за телекомуникациите в ЕС, това би подкопало мрежовата неутралност (снимка: CC0 Public Domain)

Правилата за мрежовата неутралност в Европа ще бъдат подкопани, ако регулаторите на ЕС принудят технологичните гиганти като Google, Meta и Netflix да поемат част от разходите за телекомуникационната мрежа. Това предупредиха активисти-защитници на дигиталните права.

Коментарите са от обединение от 34 неправителствени организации от 17 държави, които включват Европейския съюз за цифрови права, Европейския съюз за граждански свободи, ARTICLE 19 и Electronic Frontier Foundation. Становището бе представено в отворено писмо до ръководителя по цифровите технологии на Европейската комисия Маргрете Вестагер и комисаря по индустрията Тиери Бретон.

Групите заявиха, че са обезпокоени от коментарите на Вестагер миналия месец, в които тя предполага, че големите технологични фирми може да трябва да „допринесат“ за разходите за телекомуникационна инфраструктура в ЕС. Правилата на ЕС за неутралност на мрежата означават, че доставчиците на интернет услуги (ISP) не могат да блокират или ограничават трафика към едни услуги, за да дадат приоритет на услуги.

Някои експерти се опасяват, че обмисляният нов ангажимент може да разводни важния принцип на мрежова неутралност, ако се стигне дотам Big Tech да подпомага финансирането на телекомуникационни мрежи в ЕС.

„Таксуването на доставчиците на съдържание и приложения за използване на интернет инфраструктурата би подкопало основните защити на мрежовата неутралност в Европейския съюз“, казаха групите. Те сравниха подобен ход с опита на администрацията на Тръмп да премахне защитата на неутралността на мрежата в Съединените щати.

„Законът за неутралност на мрежата на ЕС позволява на европейците да използват честотната лента, която купуват от своите интернет доставчици, както пожелаят – независимо дали за Netflix, YouTube, Facebook, или за малък местен сайт или услуга. По този начин европейските телекомуникационни компании вече са компенсирани от своите собствени клиенти на интернет услуги за пренасянето на данните през техните мрежи за достъп; те просто искат да да получат двойно заплащане за една и съща услуга“, настояват активистите.

Коментари по темата: „Дебатът за мрежовата неутралност в ЕС се изостря”

добавете коментар...

  1. Ужасно е

    Мобилните оператори пичелаят милиарди пари и пак не им стигат алчността е безкрайна. Мобилен Интернет най-тъпият начин да ограбват хората. Като пуснат и реклами и мобилния пакет за данни вече е изчерпан и трябва презареждане с пари на уж така неограничения интернет.

  2. Алчност

    Нали потребителите си плащат такса Интернет достъп. Също така и мобилни данни които ограбват хора с уж неограничен интернет обаче е ограничен след определен лимит трафик на данни искат още пари от хората

Коментар