ЕС и САЩ се договориха за преноса на данни

Споразумение между ЕС и САЩ решава проблемния трансграничен трансфер на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз обяви в петък, че е постигнал “принципно” споразумение със Съединените щати за трансграничния трансфер на данни, което ще замени Щита за личните данни, анулиран от Съда на Европейските общности през юли 2020 г.

„Постигнахме принципно Споразумение за нова структура на трансатлантическите потоци от данни”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън.

„Това ще гарантира предсказуеми и надеждни потоци от данни между ЕС и САЩ, като същевременно гарантира неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи”, допълни тя, цитирана от CNBC.

Поради правна несигурност след падането на Щита за поверителност относно това как компаниите ще прехвърлят данни през границите, Meta предупреди, че дори може да се наложи да затвори Facebook и Instagram в Европа.

Същеврeменно, европейските агенции за защита на данните издадоха заповеди за забрана на прехвърлянето на лични данни с помощта на редица продукти, включително Google Analytics, Google Fonts и Stripe.

Коментирайки новата сделка, Ник Клег, президент на Meta за глобални комуникации, каза, че сделката „осигурява безценна увереност за американските и европейските компании от всякакъв размер, включително Meta, които разчитат на бърз и сигурен трансфер на данни”.

Преди сключването на споразумението за Privacy Shield, трансферът на данни между ЕС и САЩ беше регулиран от споразумението Safe Harbor.

Коментар