Ще секнат ли Facebook и Instagram в ЕС през май?

Трансферът на данни между ЕС и САЩ през каналите на Meta е под въпрос
(снимка: CC0 Public Domain)

Трансферът на данни между ЕС и САЩ по линия на каналите на Facebook и Instagram може да спре още през май. Решението няма да засегне веднага другите големи технологични компании от САЩ. Това каза в интервю регулаторът по защита на данните в Ирландия.

Съдът на Европейския съюз постанови през 2020 г., че пактът за трансфер на данни между ЕС и САЩ е невалиден. Причината – съмнения, че държавните системи на САЩ за наблюдение и проследяване може да не зачитат правилата за поверителност, които действат в ЕС.

Това накара Ирландската комисия за защита на данните (DPC) да издаде временна заповед, според която механизмът, който Facebook и Instagram използват за прехвърляне на данни от потребители в Европейския съюз към Съединените щати, „на практика не може да се използва”. Заповедта беше замразена след съдебно обжалване. Тя обаче бе подновена миналия май, когато Ирландският върховен съд отхвърли исковете на Meta.

Сега става ясно, че през април може да се появи актуализирано решение на тази заповед и тя може да бъде споделена с другите регулатори по защита на данните в ЕС. Ако никой от тях не подаде възражение, „най-ранният момент, когато можем да вземем окончателно решение, може да бъде краят на май”, каза говорителят на DPC Хелън Диксън пред Ройтерс. Всяко възражение може да отложи решението с няколко месеца.

Процедурата касае само Meta. Това означава, че решението няма да доведе до автоматично спиране на трансфера на данни между ЕС и САЩ, осъществяван от други големи технологични компании от САЩ. Решението, което DPC в крайна сметка ще вземе във връзка с Facebook/Meta, ще бъде специфично за Facebook/Meta и адресирано само до нея, обясни Диксън.

Решенията на Ирландската комисия за защита на данните имат огромно значение, защото именно в Ирландия се намират европейските централи на повечето големи, мултинационални технологични гиганти. От друга страна, правната рамка за защита на личните данни в Ирландия отразява тази на Европейския съюз.

След решението на Съда на Европейския съюз ще трябва да се вземат индивидуални решения за всяка отделна компания от САЩ, уточниха от ирландския регулатор по данните. Има „стотици хиляди субекти”, които ще трябва да бъдат разгледани. Най-вероятно ще се започне с „другите големи интернет платформи”.

Коментари по темата: „Ще секнат ли Facebook и Instagram в ЕС през май?”

добавете коментар...

  1. й

    А дано! Стане ли, правя парти в нас!

  2. Красимир Димов

    Ами да явно като чели след още две години и по целия свят ще вземат окончателно решение да ги спрат за да не могат да ги използват хората и не им пука за това нещо. Но какво да се прави това е взето и това е решено.

Коментар