Нов закон ще регулира трансфера на данни извън ЕС

Компаниите в ЕС ще бъдат задължени да предоставят определени данни на правителствата
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите ИТ компании и въобще всички доставчици на облачни услуги и услуги за обработка на данни ще трябва да въведат предпазни мерки, за да предотвратят незаконен достъп на правителства извън ЕС до данните на ЕС, предвижда нов проектозакон на Европейската комисия.

Законът за данните, публикуван в сряда, определя правата и задълженията относно използването на потребителски и корпоративни данни в ЕС, генерирани от смарт-джаджи и машини, както и потребителски стоки, съобщи Ройтерс. Това ще е част от поредица правила, насочени към ограничаване на влиянието на големите технологични гиганти в ЕС.

Освен това се очаква мерките да помогнат на Евросъюза да постигне своите цели за развитие в сферата на цифровите технологии и екологията.

„Искаме да гарантираме повече справедливост при разпределението на стойността, генерирана от данните”, каза на пресконференция ръководителят цифровите технологии в Комисията – Маргрете Вестагер. „Купуваме все повече и повече продукти, които генерират данни – от смарт-часовници до свързани автомобили – и в момента основно производителят на тези продукти държи и използва данните”, допълни тя.

Законът за данните ще въведе договорни изисквания и стандарти за оперативна съвместимост за облачните услуги, за да улесни потребителите при желание за преминаване към конкурентна услуга и да даде възможност за по-добро използване на данните между секторите.

Компаниите ще бъдат задължени да предоставят определени данни на правителствата по време на обществени извънредни ситуации като наводнения или горски пожари.

Проектозаконът за данните ще трябва да бъде съгласуван с правителствата и законодателите на ЕС, преди да стане закон.

Коментар