Правим Балкански коридор за 5G свързани автомобили

„С помощта на технологиите, водачите ще могат да вземат правилните решения и да се адаптират към пътната обстановка“, заяви министър Ивайло Московски (снимка: МТИТС)

Трансграничен Балкански коридор ще осигури тестване на свързани и автоматизирани автомобили до Западна Европа. Инициативата, подкрепена от България, Гърция и Сърбия, стартира по време на Българско председателство на Съвета на ЕС.

Основна цел на инициативата е да се подобри пътната безопасност, ефективността на движението и комфорта при шофиране, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„С помощта на технологиите, водачите ще могат да вземат правилните решения и да се адаптират към пътната обстановка. В същото време, проектът ще има положителен ефект върху околната среда и ще бъдат стимулирани иновациите“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който заедно с гръцкия си колега с ресор дигитална политика, телекомуникации и медии Никос Папас и сръбския държавен секретар в Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич, подписа писмо за намерения за сътрудничество в областта на свързаното и автоматизираното шофиране.

За България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на тестове, заяви Московски. Вече са изготвени предложения при строителството на пътища и нови магистрали да бъде изградена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична свързаност, която да осигури възможност за реализиране на 5G мрежи за свързано шофиране. Осигурена е също възможност за предоставяне на определения за тестовете радиочестотен спектър.

Като следващи стъпки трите държави трябва да синхронизират законодателствата по въпросите на осигуряване на безопасност по време на тестовете, достъпа до информация, необходима за свързано и автоматизирано шофиране, и контактите с бизнеса за уточняване на детайли за реалното провеждане на изпитанията.

Коментари по темата: „Правим Балкански коридор за 5G свързани автомобили”

добавете коментар...

  1. ха

    Вярно е: проблемът е, че ще купят всичко и нищо няма да се произведе тук. Но това е съвсем различна тема от коментираната от мен, защото похарчените пари така или иначе ще ги прахосат за друго, като депутатски мерцедеси например.

    Да вземат заем и да купят влакове е също толкова глупаво като да направя 5G мрежа. Че даже първото е по-глупаво, защото поне при 5G мрежата ще упражнят уменията на наши специалисти, които ще я инсталират. Това исках да кажа.

  2. olo

    Така е, обаче ще ги купят и платят тея неща, тука нищо не се произвежда, та я ша купат хуявей или друг.

  3. Аман

    А ше отбележита ли сите ями по пата у жипиеса уе? Нефелни сте пат за каруца да изравните, 5 жи коридори ша ми прайта…

  4. ха

    То само съвременните технологии могат да ни измъкнат от нищетата. Това да похарчим заем от милиарди за нови влакове е изцяло грешна пагубна стратегия. По-добре да стимулираме развитието на технологиите и сами да си произведем влакове след 20 години, отколкото да се закопаем колкото се може по-бързо…

  5. Бай Хой

    Возим се в 50 годишни влакове, но се надскачаме с 5G свързани автомобили.

Коментар