Windows 11 ще маркира с воден знак старите компютри

Потребителите на стари компютри с Windows 11 ще бъдат алармирани от системата
(снимка: CC0 Public Domain)

Поредна идея на Microsoft, реализирана Windows 11, цели да стимулира потребителите да си купят нов компютър възможно най-скоро. В операционната система ще се появи специален етикет, който сигнализира, че хардуерът на РС-то е несъвместим с изискванията на Windows 11.

Подготвяното нововъведение е открито от участници в програмата за бета тестване Windows Insider в една от предварителните компилации на Windows 11. Етикетът изглежда като полупрозрачен воден знак – същият, който се появява в долния десен ъгъл на неактивирани копия на операционната система.

Появата на такъв „воден знак” ще означава, че параметрите на компютъра не отговарят на основните изисквания за стабилна работа на Windows 11. За да не остане съмнение у потребителя, че компютърът му е безнадеждно остарял, Microsoft ще постави подобно предупреждение и на главния страница от новото меню Настройки (Settings).

Предполага се, че новото меню рано или късно напълно ще замени класическия „Контролен панел”. Но досега той все още не е премахнат от Windows 11 и в него няма индикации за това колко стар и несъвместим е компютърът с актуалната ОС.

В момента водният знак уведомява когато компютърът не съответства на системните изисквания по следния начин: „System requirements not met”. Той може да се използва от потребителя също да разбере модификацията на инсталираната операционна система (Home, Pro и т.н.) и до коя версия е актуализирана.

Известието, че компютърът не съответства на изискванията на Windows 11
(екранна снимка: @thebookisclosed)

Ако Microsoft запази този етикет в Windows 11, възможно е да разшири неговите функции в бъдеще. Например, появата на воден знак, който информира за деактивирана система, незабавно лишава компютъра от редица основни функции като персонализиране на теми, тъмен режим и др.

Досега инсталирането на Windows 11 на компютри, които са остарели според Microsoft, води само до деактивиране на функцията за автоматично актуализиране. Windows 11 рано или късно напълно ще замени Windows 10. Новата ОС се нуждае от поне 64GB дисково пространство, 4GB RAM и процесор не по-стар от осмо поколение Intel Core или AMD Ryzen 2000.

Коментари по темата: „Windows 11 ще маркира с воден знак старите компютри”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Преди време казаха, че е невъзможно да се използа DirectX 10 на Windows XP и трабва да преминем на Windows 7. Лично съм играл Crysis на Windows XP с DirectX 10 ефекти.

  2. Anonymous

    Защо са нужни толкова нови и мощни компютри, когато операционната система няма нищо, което да има нужда от подобни изисквания?

  3. Маринов

    Отново монополистът се чуди как да накара другите потребители да преминат на по – нова версия, защо ли!
    А къде остава правото на избор? На мене ми върши работа и 7-та на Windows, както и 10-та, която ползвам на работата.
    Майкрософт си послужиха с измама, за да премине потребителят от 7-та на 10-та (спомняте ли си как стана обновяването на 7-та?).
    А за офис пакетите смямам, че досега най – добрият беше ХР (този преди 7-ца) с падащите менюта, който е мнго по – интуитивен, но никъде вече го няма!

Коментар