Windows 11 не става за РС-та по-стари от 4 години

За собствениците на компютри, по-стари от 4 години, ъпгрейдът до Windows 11 не е желателен
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft не обещава стабилна работа на Windows 11 на персонални компютри, по-стари от четири години, според първите отзиви в медиите за новата операционна система, представена вчера от компанията.

По-късно тази година потребителите на Windows 10 ще могат да надстроят безплатно компютрите си до Windows 11. Въпреки това, не всички собственици на РС ще имат този шанс. Новата ОС няма да работи стабилно на компютри с относително стари процесори, става ясно от публикация в The Verge.

Само 8-мо поколение процесори Intel Core и по-нови, както и Apollo Lake и по-нови Pentium и Celeron имат осигурена поддръжка за Windows 11. Заслужава да се отбележи, че осмо поколение чипове Intel Core бяха официално обявени през 2017 г., тоест преди по-малко от четири години.

Неподдържаните компютри ще предупреждават своите собственици, че настройването до Windows 11 не се препоръчва. Въпреки това инсталацията ще може да продължи, но рискът остава за потребителя.

Ето и списък на поддържаните от Windows 11 процесори:

Intel:

  • Intel 8-мо поколение (Coffee Lake)
  • Intel 9-то поколение (Coffee Lake Refresh)
  • Intel 10-то поколение (Comet Lake)
  • Intel 10-то поколение (Ice Lake)
  • Intel 11-то поколение (Rocket Lake)
  • Intel 11-то поколение (Tiger Lake)
  • Intel Xeon Skylake-SP
  • Intel Xeon Cascade Lake-SP
  • Intel Xeon Cooper Lake-SP
  • Intel Xeon Ice Lake-SP

AMD:

  • AMD Ryzen 2000
  • AMD Ryzen 3000
  • AMD Ryzen 4000
  • AMD Ryzen 5000
  • AMD Ryzen Threadripper 2000
  • AMD Ryzen Threadripper 3000
  • AMD Ryzen Threadripper Pro 3000
  • AMD EPYC 2-ро поколение
  • AMD EPYC 3-то поколение

Microsoft предлага специално приложение PC Health Check за проверка за съвместимост с Windows 11, но то изглежда дава грешна информация. Много потребители получиха съобщение „Този ​​компютър не може да работи с Windows 11”, дори за модели, които отговарят на всички системни изисквания.

Междувременно вицепрезидентът на Microsoft Стив Диспенса заяви, че компанията планира да подобри PC Health Check, за да се справи с тези проблеми. В допълнение, очаква се Microsoft да предостави на потребителите и препоръки за осигуряване на съвместимостта на техните компютри, например да активират TPM в BIOS.

Също така  предстои да видим дали Microsoft ще позволи на компютри с TPM 1.2 или устройства с процесори Intel от 7-мо поколение и по-стари да бъдат надстроени до новата операционна система. Microsoft все още не съветва да се прави това.

Коментари по темата: „Windows 11 не става за РС-та по-стари от 4 години”

добавете коментар...

  1. някой си

    Абе тия от MS що така нагло лъжат бре? Нали многократно ни обещаваха, че нямало да има нов уиндоус, а само актуализации на съществуващата десятка? Що за чудо е това Windows 11? Освен това в официалния им сайт вече два месеца пише уиндоус 11 все още не е готов, но скоро ще бъде. За сметка на това доста блогъри в You Tube показват нагледно как може да се инсталира новия уиндоус и на страри, дори десет годишни машини, въпречи че майкрософтците официално твърдят, че 11-ката е несъвместима с доста от старите машини на немалък брой потребители. Лично аз ще си ползвам десятката докато има актуализации и компютъра може да работи с нея.

  2. Иванов

    Айде вземете да пплзвате за ежедневна употеба и то за специализирани задачи Линукса и да видим тогава. От години ползвам и линукс и уин. Имам линукс машина , която ми е NAS и FTP сървър. Идеална е за това. Но за много други неща – работа може да се върши само на уин. Там избора от програми е много по голям. И като попнете да повтаряте като папагали, колко велик бил линукса и никога не забивал… Забива си , да ви кажа. Аз от няколко години го ползвам. И упдейти си получава често, зависи от дистрибуцията де.

  3. Diabolo

    абсолютно

  4. Ай фен

    То по-евтино излиза скъпия Мас 🙂

  5. Валката М

    Всички унидоуси са боклуци 🙂

  6. ок

    Явно всички са кретени според горния разбирач!!! WSL 2.0 го ползват за да викат linux kernel (unix) и е много силно засегнат на windows 11.. А да Андроид и IOS са със същото unix ядро.. Да Бил не Бил купи над 20 % през дъщерни фирмички от oracle linux включително външната им библиотека Github а аз работя от дълго време и на двете и линукс и windows така че не бих взел страна за това кое е по добре. Всичко си има предимства и недостатъци!!!

  7. fg

    Да обещаят че ще го закрият това да обещаят

  8. Dedal

    А добре е, защото 10 не става за нищо по подразбиране, 11 не става само на стари PC. Значи има гигантски скок в технологията. А за Linux мога да кажа, че ми трябваха 3 месеца да го накарам да работи прилично и от 7 години само работя. Взех си нов ком и защото съм много мързелив сложих стария хард. Следваща настройка евентуално след 15-20 години коги се спомине харда.

  9. Спок

    Да с всяка нова версия компютъра през Виндовса (прозореца). Така беше 93 та, така е и 2021

  10. Тези съвсем се

    Погребаха то и без това на нищо не прилича тази 11-ка пък за 10….

  11. ха

    Към последния Anonymous:

    Ти съвсем погреба Windows бе човек. Днешно време хората с много работа са единствено шофьорите, а те са една много малка част от хората като цяло. И не ми е ясно за какво точно ти е този Windows докато въртиш кормилото…

  12. Za kretena

    Tiho be kr4ten 🙂

  13. Anonymous

    Linux e за хора с много свободно време.
    Windows e за хора с много работа.

  14. fg

    Windows шита никога няма да стигне GNU

  15. Anonymous

    Linux e za koshnitsi s 9mb ram.

  16. r16

    В момента продават компютри с Win, очакваме да пуснат Win с компютър!!!

Коментар