Microsoft „амнистира” старите компютри за Windows 11

Потребителите на стари РС ще могат да инсталират Windows 11 на своя отговорност
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft все пак позволи инсталиране на новата операционна система Windows 11 на компютри, които според компанията са остарели. Става въпрос за лаптопи и настолни РС, които не отговарят на системните изисквания за Windows 11, считани от мнозина за надценени.

Многократно Microsoft е заявявала, че ще се бори с всички методи за инсталиране на Windows 11 на „неподходящи” компютри. Компанията реагира по подобен начин, когато хакери откриха грешка в инсталационната система на Windows 11, позволяваща да се заобиколят всички хардуерни ограничения за нула време.

Сега ситуацията се промени, но какво е накарало Microsoft да преразгледа отношението си към потребителите, които не искат да инвестират в надграждане на своите компютри (или дори да купуват нови) за Windows 11, остава неясно.

В решението на Microsoft да позволи на всички да инсталират новата ѝ операционна система има поне една гигантска клопка. Компанията започна да говори за „амнистия” на остарелите компютри по-малко от три седмици преди пускането на Windows 11, насрочено за 5 октомври 2021 г. След като отмени всъщност всички предварително зададени ограничения, Microsoft прехвърли цялата отговорност за работата на такива компютри върху раменете на техните собственици.

Инсталационната система на Windows 11 ще продължи да проверява дали компютърът на потребителя отговаря на минималните изисквания. Ако хардуерът е неподходящ, тогава на екрана ще се появи потребителско споразумение, в което се говори за старостта на компютъра. Документът също така съдържа клауза, че Windows 11, инсталирана на такъв компютър, няма да получава актуализации, съобщи Neowin.

Microsoft все още не е уточнила за какви актуализации става въпрос – за общи, промяна на възможностите на самата ОС или за корекции на сигурността. Освен това в текста на съобщението се посочва, че Microsoft няма да носи отговорност за повреда на компютъра, поради несъответствието му с изискванията на Windows 11.

Windows 11 се нуждае от процесор AMD Ryzen 2000 или по-нов, а в случай на платформа Intel – най-малко процесор с 8-мо поколение ядро. Освен това новата ОС изисква поне 4GB оперативна памет и поне 64 GB сторидж.

За сравнение, Windows 10 може да се задоволи с 1GB RAM и 32GB място за съхранение. Актуалната в момента версия също така няма толкова строги изисквания към процесора, както Windows 11.

Коментар