Компании от САЩ и Китай отварят най-големите центрове за данни

В света има около 660 големи центрове за данни, обслужващи клауд услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на големите центрове за данни, собственост на т.нар. хипермащабни глобални клауд доставчици, продължава да расте. Към края на юни 2021 г. по света е имало 659 такива центъра, което е повече от два пъти спрямо средата на 2016 г.

Около половината от най-големите центрове за данни се намират в САЩ и Китай, според анализ на Synergy Research. Общият дял на Япония, Германия, Великобритания, Австралия, Канада, Ирландия и Индия, които са във водещата група, е 25%.

Сред хипермащабите доставчици най-активно центрове за данни отварят Amazon, Microsoft и Google – те заемат около 50% от общата площ на такива обекти. По отношение на темповете на растеж обаче се открояват китайските компании ByteDance, Tencent и Alibaba.

По брой на нови и актуализирани центрове за данни през второто тримесечие на 2021 г. първите места заемат Amazon, Google и Microsoft. Следват Facebook, Apple, Alibaba, ByteDance и Tencent.

Synergy Research отбелязва, че над 70% от всички центрове за данни, обслужващи нуждите на хипермащабни облачни доставчици, се намират в помещения, наети от оператори на центрове за данни или собственост на партньори на доставчиците на услуги за хипермащабни изчисления.

Както и преди, Amazon, Microsoft, Google и IBM имат най-обширните мрежи за центрове за данни по отношение на географското покритие. Всяка от тези компании разполага с центрове за данни в не по-малко от 60 страни по света в три от четирите основни региона – Северна и Латинска Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и EMEA.

Oracle, Tencent и Alibaba също имат доста широка география на центровете за данни. Останалите компании предпочитат да концентрират изчислителната си мощност или в САЩ (това правят Apple, Facebook, Twitter и eBay) или в Китай (това правят Baidu, JD.com).

Коментар