Мобилните оператори в САЩ спират 3G мрежите

Мрежите от трето поколение излизат от употреба в Съединените щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските мобилни оператори започнаха да спират 3G мрежите. Това се случва 20 години след появата на комуникациите от трето поколение (3G) в страната. AT&T спря вчера 3G мрежата, очаква се и други мобилни оператори да се отърват от наследените мрежи по-късно тази година.

Промените в мобилните комуникации ще засегнат както собствениците на стари телефони, така и потребителите на безжични системи за сигурност и други услуги, отбелязва CNN в репортаж по темата.

За да ускори прехода към 4G и 5G без прекъсване на връзката на абонатите, AT&T предоставя безплатни телефони за подмяна на съществуващите на много собственици на 3G и се опитва да уведоми клиентите по всякакъв възможен начин.

Според компанията, известията са изпращани по различни канали в продължение на две години, така че повечето клиенти са имали време да преминат безпроблемно към новата технология до 22 февруари 2022 г.

Спирането на 3G мрежите е част от по-широк план за използване на освободените честоти за 4G и 5G. Операторите T-Mobile и Verizon са готови да направят същото това тримесечие.

Промените ще засегнат много хора, по-специално потребители на електронни четци като Amazon Kindle с поддръжка на 3G, обикновени телефони и много смартфони с Android, iPhone 5 и по-стари модели.

Освен това домашните безжични аларми и всякакъв вид медицинско оборудване – като детектори за падане за възрастни хора – и някои системи за спешно известяване на автомобили ще спрат да работят.

За тези, които упорито не искат да се отърват от 3G устройствата, има няколко опции за заобикаляне на ограниченията. Например, много по-стари смартфони, таблети и четци на електронни книги могат да използват Wi-Fi вместо 3G и дори VoIP услуги за разговори.

Но при други приложения компромисите са трудни – експерти предупреждават, че някои алармени системи ще трябва да бъдат изцяло подменени. На теория повечето автомобили от последните 5 години, използващи устройства за аварийно предупреждение, имат 4G модеми. На други могат да бъдат предложени допълнителни адаптери с модерни модеми.

3G мрежите се появиха в САЩ през 2002 г. и се развиха бурно заедно със смартфоните. По-късно мобилните оператори преминаха към 4G, а наскоро започна преходът към 5G комуникации.

Според местната статистика, само малък брой клиенти все още използват 3G мрежи. Така например, 99% от абонатите на Verizon вече са преминали към 4G LTE или 5G. AT&T също твърди, че по-малко от 1% от мобилния ѝ трафик е 3G.

Коментари по темата: „Мобилните оператори в САЩ спират 3G мрежите”

добавете коментар...

  1. Иван

    Колко ли възрастни хора падат по улиците или колко трафик прави една аларма, че да има големи обеми трафик? Това е като windows 11, режем старата техника, че да върви бизнеса.

Коментар