Опасност: Медицинско оборудване е уязвимо

Болниците да се откажат от използване на инфузионни системи на компанията Hospira, тъй като те съдържат уязвимост, от която могат да се възползват хакери, препоръча службата за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ.

В частност, уязвимо е оборудването Symbiq Infusion System, предназначено за преливане на разтвори, съобщи engadget.com. Злонамерени лица могат отдалечено да управляват дозировката на инфузионните разтвори, доставяни в организма на болния с помощта на компютъризирани помпи.

По данни на FDA и екипът за спешно реагиране на кибератаки срещу промишлени системи (ICS-CERT) към министерство на националната сигурност (DHS), хакерите могат да получат достъп до системата Symbiq чрез включване към болничната мрежа.

ICS-CERT е открила уязвимостта на 21 юли, а в края на месеца FDA публикува предупреждение за надвисналата опасност. Засега няма информация за извършен хакерски взлом на системи Symbiq.

Компанията Hospira повече няма да продава Symbiq по причини, които не са свързани с откритата уязвимост, но устройствата все още са налични в складовете на някои търговци. FDA предупреди болниците да се въздържат от покупки и използване на Symbiq и да изберат алтернативни решения.

Hospira, от своя страна, е доставила на клиентите си обновление на софтуера, което блокира достъпа до портовете на помпите на системата и включва допълнителни мерки за защита.

Коментар