Рекорди в рансъмуер атаките белязаха 2021 година

Жертвите на рансъмуер и плащаните откупи се увеличиха през миналата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Сегментът на рансъмуер атаките е нараснал значително през последната година, сочи доклад, изготвен от отдела за разследване на киберзаплахи Unit 42 на компанията за информационна сигурност Palo Alto Networks.

Рекорден брой компании са били засегнати от атаки с рансъмуер, а броят на организациите, които са се съгласили да платят откуп за декриптиране на данните, също се е увеличил.

Нападателите поставят рекорди, благодарение на новата практика за публикуване на изтеклите данни в тъмната мрежа – дори някои от публично достъпните данни оказват допълнителен натиск върху жертвите на изнудване, принуждавайки ги да плащат.

Въз основа на миналогодишните случаи, анализаторите на Unit 42 изчисляват, че средният откуп, поискан от киберпрестъпниците, се е увеличил със 144% до 2,2 милиона долара, докато средното действително плащане е нараснало със 78% до 540 000 долара. Търговията на дребно, здравеопазването, както и производственият сектор са най-често атакувани.

Най-активна през изминалата година е била хакерската група Conti – на нея се падат средно повече от една пета от инцидентите, разследвани от Unit 42. Второто място заема групата Revil със 7,1% от инцидентите, а третата позиция си поделят Hello Kitty и Phobos, които фигурират в 4,8% от случаите.

Същевременно групата Conti публикува данни за 511 организации, пострадали от течове на данни, което също е рекордно постижение. Освен това през миналата година се появиха 35 нови групи, които специализират в рансъмуера.

Част от приходите, получени от престъпни дейности с рансъмуер, са използвани от нападателите за разработване на нови, по-лесни инструменти за кибератаки, а уязвимостите от нулев ден са експлоатирани все по-често.

Ролята на сайтовете с течове на данни, които оказват допълнителен психологически натиск върху жертвите, рязко нарасна в схемите за изнудване – на тях са публикувани данни за 2566 организации. 60% от жертвите са в Северна и Южна Америка, 31% в Европа, Близкия изток и Африка и още 9% в Азиатско-тихоокеанския регион.

Коментар