ЕС призова за глобално регулиране на цифровите валути

Цифровите валути трябва да бъдат регулирани на глобално ниво, настояват финансовите министри от ЕС (снимка: CCO Public Domain)

На срещата на Г-20 в средата на октомври финансовите министри на Европейския съюз ще насочат вниманието на своите колеги към необходимостта от глобален регулаторен отговор на появата на обезпечени цифрови валути като Libra на Facebook.

Министрите, които официално одобряват текста на апела, ще призовават също партньорите от Г-20 да реформират данъчното облагане на цифровите компании през 2020 г. и спешно да премахнат търговското напрежение, което „застрашава глобалния растеж”, предаде Ройтерс.

Facebook обяви плановете си за пускане на цифрова валута Libra през юни тази година. Libra се отнася към т.нар. „стабилни” криптовалути, тъй като е обезпечена с активи като парични депозити, краткосрочни държавни ценни книжа или злато.

Плановете на Facebook предизвикаха критична реакция, а Франция и Германия дори видяха Libra като заплаха за суверенитета на ЕС и обявиха намерението си да блокират пускането на валутата в Европа.

Коментар