Facebook зачеркна проекта за собствена криптовалута

Проектът на Facebook за собствена криптовалута претърпя фиаско
(снимка: CC0 Public Domain)

Експериментът на Meta със собствена криптовалута, известна като Diem, се прекратява. Асоциацията Diem, която управлява проекта, обяви продажбата на активите на предприятието на Slivergate Capital Corporation за 182 милиона долара.

Започнал под името Libra през 2019 г., проектът бързо се изправи срещу остра съпротива от страна на политиците. Асоциацията каза, че от „диалога с федералните регулатори” е станало ясно, че проектът не може да продължи.

„В резултат на това най-добрият път напред беше да продадем активите на Diem Group, както направихме днес – на Silvergate”, съобщи главният изпълнителен директор на Diem Стюарт Леви, цитиран от BBC.

Новината за решението на Meta да се откаже от проекта за собствена криптовалута предизвика порой от остри и разнопосочни реакции. Бившият ръководител на крипто-проектите на Facebook и участник в създаването на Diem Дейвид Маркъс коментира в Twitter, че идеята може би щеше да се реализира по-добре, ако имаше по-„приемлив” промоутър.

Financial Times написа, че „враждебността на регулаторите сложи край на експеримента Diem”. Известно е, че щатският Федерален резерв бе сред главните противници на проекта за цифрова валута Diem.

За Стюарт Леви от Diem, технологията, която екипът е разработил, решава много ключови проблеми, появили се с възхода на криптовалутите: „Един от най-големите ни приоритети при проектирането на мрежата за плащане на Diem беше изграждането на контроли, за да я защитим срещу злоупотреба от злонамерени участници. Сред тези инструменти беше забраната за анонимни транзакции”.

Въпреки всичко проектът не успя да се разгърне и много от анализаторите на западния пазар са удивени как Meta не е предвидила катастрофата. „Meta създаде приложенията, които биха били основният начин, по който хората използват токена. Въпреки че Facebook сформира асоциацията на Libra, за да управлява токена наред с други компании, хората веднага се уплашиха, че Libra ще направи спорния технологичен гигант още по-мощен”, коментират специалисти.

Коментар