5 прогнози за криптовалутите, NFT и бъдещето на парите

Големите компании се опитват да разберат как криптовалутата може да се впише в техния бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

Криптовалутите бяха сред горещите теми в света на технологиите през цялата 2021 година. Мнозина говориха за цифровите пари като за технология, променяща света, с потенциал да създаде нови икономики и да даде възможност на населението да живее без банки. Критиците посочваха огромния въглероден отпечатък на крипто-парите, както и популярността на технологията сред онлайн престъпниците. Пропастта между тези две крайности трудно ще бъде преодоляна.

Междувременно криптовалутната индустрия може да се похвали с невероятно количество финансиране от рискови инвеститори и частни ентусиасти, наред с реални технически иновации, които биха могли радикално да променят начина, по който взаимодействаме с парите. И както често се случва с иновациите, крайният резултат може да не е точно това, което очакваме. Ето какви са очакванията на експертите в тази област, интервюирани от CNET, за настоящата 2022 година.

Криптовалутите стават масов продукт

Големите компании се опитват да разберат как криптовалутата може да се впише в техния бизнес. От мениджъри на хедж фондове до ръководителите на хранителни магазини, бизнесмени от всякакъв вид и мащаб предприемат стъпки, които могат да повлияят на начина, по който използваме дигиталните пари.

Когато чуем за криптовалути из медиите, най-често става дума за туитовете на Илън Мъск, за милионери, забогатели за нула време, за скъпо дигитално изкуство и за хакове. И все пак по-големите, фундаментални промени често са по-малко крещящи и привличащи вниманието.

„Надявам се, че ще видим много повече фокус върху полезността”, казва Денел Диксън, главен изпълнителен директор на Stellar Development Foundation. „Вместо да се фокусираме само върху няколко варианта на употреба, около които се вдига много шум, ние можем да обърнем внимание на начините на използване на крипто-парите, които създават реална стойност”.

NFT създават нови форми на притежание

NFT, или незаменим токен, е нашумял термин, който много от нас чуха за първи път през 2021 г. Това е нов начин за дефиниране на собствеността върху цифрови активи с помощта на блокчейн регистър. Като такива, NFT стават все по-популярни в света на изкуството и колекционерството.

Но потенциалът на NFT далеч надхвърля ексцентричните цифрови произведения на изкуството. NFT се използват също за цифрови покупки на земя във виртуални светове, както и за притежание, лицензиране и публикуване на музика от следващо поколение. Някои наблюдатели предвиждат бъдеще, в което NFT предлагат достъп до „специални” продажби или продукти с ограничен тираж. Това може да е използване на NFT като билет за концерт или пък достъп до любима видеоигра онлайн. Трябва да очакваме да видим всичко това през 2022 г.

„Възможностите на NFT са безкрайни, тъй като могат да се използват за регистриране на собствеността върху всеки уникален актив”, казва Алекс Атала, съосновател на OpenSea. „Вече виждаме първите случаи на боравене с NFT, които се използват като билети за събития, софтуерни лицензи, членство във фен-клубове или по други начини, обвързани с интерактивни преживявания”.

Някои от най-големите световни марки, такива като Nike, вече работят върху интензивното използване на NFT. Но прилагането на технологията в потребителските продукти може да е само върхът на айсберга. Дали не би било възможно да се използва NFT за идентифициране на самоличността?

„През изминалата година видяхме известно преместване на фокуса от токените, използвани от артисти, към NFT, които служат за достъп или оторизация”, казва Диксън от Stellar. „Наскоро имаше тържества в Ню Йорк, при които хората получаваха достъп до събитието, закупувайки NFT. Така че се чудя дали няма скоро да видим фокус върху използването на NFT за цифрова идентификация”.

Индустрията на видеоигрите може да се окаже една от най-благодатните области откъм потенциал за използване на NFT. Някои от по-големите студиа вече експериментират с технологията. Предвид нарастващото влияние на концепцията за метапространството, NFT може да послужат като градивни елементи на дигиталния свят от следващо поколение.

По-страшни хакове и по-големи откупи

Криптовалутите бяха използвани за улесняване на плащания на милиони долари откуп през 2021 г. Това е така, защото цифровите валути включват функции, които ги правят привлекателни за престъпниците. Дигиталните пари са трудни за проследяване, те не познават географски граници и след като плащането премине, е почти невъзможно да се изтегли.

„Трябва да сме готови да видим повече случаи, в които престъпниците се обръщат към криптовалутите и свързаните с тях услуги, заради способността на тези технологии да прикрият незаконно придобити средства, поради погрешното схващане за пълната анонимност”, казва Гурвайс Григ, старши технически директор в Chainalysis. „Биткойн е привлекателен за престъпниците по същите причини, по които привлича и тези, които ги използват за законни цели: той е трансграничен, мигновен и ликвиден”.

Григ и други специалисти очакват децентрализираното финансиране – накратко DeFi – да стане популярна цел за киберпрестъпниците през 2022 г. Концепцията предполага боравене с финанси, които „работят” независимо от централен орган или институция. Вместо да разчитат на мрежа от банки или кредитна институция, хората могат да се свързват директно с DeFi продуктите посредством разпределена мрежа.

Тази индустрия е все още в зората си. Но DeFi се развива бързо и динамично. Потенциалът е огромен. Той привлече голямо внимание и много инвестиции, което го направи зрял за престъпна дейност.

„Престъпниците вероятно ще изследват DeFi като мишена за хакване и като средство за опит за изпиране на пари”, казва Григ. „Поради това колко ново нещо е DeFi и заради експлозията на неговото разпространение из развитите пазари, тези платформи са лесни мишени за опитните престъпници, които са правили подобни хакове преди”.

Време за „стабилните монети”

Биткойн и други криптовалути са постоянен обект на интерес заради колебливостта им. Човек може да стане милионер или да загуби всичко за един миг, заради хипер-скоростта на интернет средата. Но опита ли се човек да си купи гардероб с биткойни, тази волатилност може да направи нещата много объркващи.

Затова напоследък се говори за „стабилни монети” (стейбълкойни). Тази подкатегория криптовалута, която е обвързана с реални активи, например реална валута или злато, смекчава до голяма степен волатилността. Стабилните монети могат да играят жизненоважна роля в превръщането на криптовалутата в нещо, което лесно можем да използваме за извършване на обикновени плащания в ежедневието.

„Хората трябва да започнат да обръщат внимание на тенденциите при стабилните монети както като средство за плащания, така и като дигитална валута с реално покритие. Могат да се използват за трансгранични плащания, изпращане на помощи, плащания по моментален сетълмент – всичко това започна през 2021 г. и ще видим процъфтяването на тези тенденции през 2022 г.”, смята Рейчъл Майер, продуктов вицепрезидент в Circle.

Прехвърлянето на активи е една от основните ценности на стабилните монети. Тази способност е мощен инструмент за компании, които трябва да преместват дигитални активи и пари в брой бързо и ефективно.

„От гледна точка на плащанията все повече индустрии ще започнат да приемат стабилните монети като по-ефективен начин за извършване на плащания”, казва Омид Малекан, автор на „Историята на Блокчейн” и професор в Колумбийската бизнес-школа. „Обемите на стабилните монети ще продължат да растат, но делът на този обем, който участва само в крипто-търговията, ще намалява”.

Крипто-регулации на хоризонта

Все по-често властите по цял сват признават, че криптовалутата е голямо и важно нещо. Но те имат затруднения да я разберат. Може би е въпрос на време и от тази област да започнат да излизат „вътрешни източници”, разкриващи нелицеприятни факти.

Затова все повече се говори за нуждата от регулиране на това ново пространство. Законодатели в различни краища на света поставят на дневен ред редица теми – дали емитентите на стабилни монети трябва да се считат за банки, кога да облагат криптовалутата с данък, може ли да има функционални правила за една изключително техническа и сложна индустрия. Създаването на правилните стандарти ще отнеме време.

През 2022 г. навярно ще обърнем много повече внимание на криптовалутите и блокчейн от гледна точка на регулациите, смятат специалистите. Политици, регулатори и бизнес навярно ще трябва да седнат на една маса, за да обсъждат и вземат решения как светът да се възползва от предимствата на новата технология, намалявайки рисковете.

В този труден разговор, който предстои, ще е важно да се знае, че индустрията на криптовалутите иска да бъде регулирана, но иска и гаранции, че предложените регулаторни рамки ще са осъществими, обяснява Григ. „Правителствата в световен мащаб работят с представители на индустрията за създаване на законодателство, което защитава потребителите и насърчава иновациите”.

Коментари по темата: „5 прогнози за криптовалутите, NFT и бъдещето на парите”

добавете коментар...

  1. л

    Заминавай в северна корея, там си гладен роб ама без технологии

  2. Anonymous

    ББД, ЦВЦБ, ЧИП ЗА ПОРТФЕЙЛ, ЦИФРОВ КОНЦЛАГЕР, НЕ МОЖЕШ ДА КУПВАШ И ПРОДАВАШ БЕЗ НЕГО, ОТНЕМАНЕ НА ВСИЧКИ ПРАВА И СВОБОДИ, ПЪЛНО ПОРОБВАНЕ

Коментар