Технологиите са най-голямо предизвикателство за финансите

Мениджъри дискутираха влиянието на технологиите в бизнеса по време на HPE конференция в София (снимка: Виктория Лазова / TechNews.bg)

Технологиите няма да заемат работата на хората, те ще изместят човека само от нискоквалифицираните и отегчителни дейности. Това подчерта Рик Вера – визионер, лидер, автор и технологичен съветник, който модерира дискусия за новите технологии в заключителната част на конференцията „Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен интелект”, организирана от Хюлет Пакард Ентърпрайз управлявана от Селектиум.

Ще изчезнат скучните и трудоемки професии, прогнозира Рик Вера. „Ще се ценят технологиите и ще се инвестира в тях, но също и в истинските хора, притежаващи творчески потенциал, емоционалност и интелект”, каза още той.

В дискусията се включиха Карел Крал, CEO на ЧЕЗ, Севдалина Василева, изпълнителен директор на ПИБ, Геновева Христова-Мъри, CEO на Linga Group и съосновател нa Missia23, Петър Велев, CEO на EcoPharm и основател на CredoWeb, Филип Генов, CEO на F27 и съосновател на Sofia Lab, и Божидар Нейчев, старши партньор в PwC CEE.

Рик Вера провокира участниците с въпроса какво ги държи будни нощем. Той сподели, че навсякъде, където изнася лекции и води дискусии, винаги задава този въпрос. Божидар Нейчев отговори, че когато не спи нощем, често се пита „Кое ни държи в бизнеса?”. Някои от участниците споделиха, че за тях най-съзидателното време е нощем, когато всички спят, че това е времето, когато са продуктивни и решават какво да правят на другия ден.

Повечето мениджъри се съгласиха, че се чувстват много добре нощем, защото тогава обмислят важните решения не само за следващия ден, но и за бъдещето. И че е  добре да се водят бележки, за да не се забрави в периода от изгрева до залеза какво е решението през нощта, пошегува се Карел Карл.

Рик Вера се поинтересува как т.нар. големи данни (big data) променят банковия сектор и какви са предизвикателствата, свързани с това. Геновева Христова-Мъри коментира, че по тази, а и други важни теми директорите на банките не само трябва да се активни, но и да бъдат проактивни – трябва да предвиждат нуждите на клиентите. „Да предложим индивидуална връзка с всеки клиент, същевременно да се автоматизират онези процеси, които не се нуждаят от намеса на човек за вземане на решенията”, поясни тя.

Финансовата област e сегментът, изправен пред най-сериозни предизвикателства при навлизането на новите технологии. В същото време изкуственият интелект  и машинното обучение откриват необятни възможности пред банките и финансовите институции, като най-важната от тях е възможността за персонален подход към клиента.

„Новите технологии помагат да се предсказват нуждите на клиентите, което позволява специално отношение към всеки един от тях”, коментира Севдалина Василева, изпълнителен директор на ПИБ. За разлика от преди, когато банките се фокусираха основно върху технологии за намаляване на риска, постигане на съответствие с регулаторните изисквания и защита от измами, днес банките разгръщат в своите структури различни други модерни технологични решения.

Бъдещите възможности и предизвикателствата, които новите технологии поставят пред бизнеса, бяха във фокуса на дискусията (снимка: Виктория Лазова / TechNews.bg)

Според Божидар Нейчев, бъдещите възможности и предизвикателствата са  свързани с промените в самата организация. „Необходимо е да преосмислим целите на самата организация, да знаем какво търсим и къде отиваме. Не на последно място е въпросът с доверието към клиентите”, коментира той.

Предизвикателствата, според д-р Велев, са няколко, като основните са свързани с маркетинга и продажбите, особено при сложните продукти, при които обикновените модели не работят. „Медицинските продукти са особено сложни, затова сме разработили специална платформа за връзка с клиентите. Това е напълно нова възможност и решение за доставка на медицински продукти”.

Сериозно е влиянието на технологиите и в електроразпределителния бизнес, сподели Карел Крал, CEO на ЧЕЗ. „Най-голямата възможност, която новите технологии ни предоставят, е дигитализацията на нашата работа”, коментира той. Благодарение на дигитализирането на електроразпределителната мрежа е възможно проследяване на състоянието на мрежата във всеки един момент и получаване на пълна картина какво се случва.

На въпрос на Рик Вера за това какви ще бъдат водещите компании в бъдеще и кои компании ще бъдат лидерите, Филип Генов отговори: „Това ще са тези компании, които инвестират в екосистеми, не само в хора – те ще имат ръст. И онези, които не заемат изчаквателна позиция”.

„Бъдете визионери, бъдете търсещи, бъдете активни”, бе съветът към мениджърите на Геновева Христова-Мъри. „Не се страхувайте да разрушите матрицата и да завладеете света!”, с този призив на Севдалина Василева завърши дискусионният модул от конференцията.

Виктория Лазова

Виктория Лазова

Коментар