Китайско изкуствено „слънце” горя повече от 17 минути

Експерименталният термоядрен реактор постави нов рекорд за плазмено горене
(снимка: Hefei Institutes of Physical Science)

Един от трите най-големи действащи термоядрен реактори в Китай е успял да задържи плазма, нагрята до 70 милиона °C, за повече от 17 минути. Това е важен крайъгълен камък в развитието на технологиите за добив на термоядрена енергия.

Продължителната експлоатация на пилотното съоръжение позволява на инженерите да отстранят грешки в системите за управление на процеса, което в крайна сметка ще помогне за разработване на комерсиална версия на т.нар. изкуствено слънце.

Експерименталният реактор, известен като Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST, HT-7U Tokamak), е разположен в град Хефей, провинция Анхуей. Последните опити на китайските учени бележат рекорд в процеса на плазмено горене. По-рано, през май миналата година, реакторът задържа плазма, нагрята до 120 милиона °C, за 101 секунди.

Но това не е всичко. Преди това, през декември 2020 г., EAST успя да задържи плазма при температура от 160 милиона °C за 20 секунди. Новият рекорд се измерва с продължителност от 1056 секунди (17:36 мин.) на процеса на горене на плазмата при доста висока температура от 70 милиона °C, съобщи Hefei Institutes of Physical Science.

EAST стартира за първи път през 2006 г. Инсталацията стъпва на модифициран реактор HT-7, който бе пуснат в експлоатация по руски проект в началото на 90-те години на миналия век. EAST участва в научната програма за пускане на международния експериментален реактор ITER (ITER).

Рекордът на термоядрения реактор EAST от 1056 секунди плазмено горене
(източник: Chinese Academy of Sciences)

Рекордните стойности на достигнатите температури най-вероятно са свързани с нагряването на електроните в плазмения сноп, но източниците не уточняват този момент. За да се постигне стабилна реакция на термоядрен синтез в плазмата, е необходимо нагряване на йони до 100 милиона °C, а те са по-тежки от електроните и следователно приблизително два пъти по-студени при равни енергийни разходи.

Така например, южнокорейският реактор KSTAR поставя ясни рекорди за нагряване на йони в плазмата. Последният му рекорд бе нагряване на йони до 100 милиона °C за 30 секунди. Китайската страна не разкрива тези данни. Вероятно става въпрос за температурата на електроните в плазмата.

Учените възлагат големи надежди на новия HL-2M Tokamak, въведен в експлоатация в края на миналата година. Още на старта той се представи много добре, задържайки плазма, загрята до 150 милиона °C, за 10 секунди. HL-2M в провинция Ченгду може да нагрява електрони до 200 милиона °C и йони до 100 милиона °C. Тази година със сигурност ще чуем за рекорди, поставени от този токамак.

Коментар