Нова батерия удължава пробега на Tesla до 1210 км

Model S на Tesla изминава 1210 км с едно зареждане на батерия от стартъпа ONE
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски стартъп създаде прототипна батерия, която по време на тест с електромобил Tesla Model S осигурява пробег от 1210 км. Това е приблизително двойно повече от пробега, което производителят дава за стандартната батерия на Model S.

Младата компания Our Next Energy (ONE) се фокусира върху разработката на усъвършенствана батерия, която използва по-безопасни и по-екологични материали от настоящите решения, съобщи Ройтерс. Батерията на ONE има по-компактен и по-евтин за производство корпус и също така позволява съхраняване на повече енергия от съществуващите аналози.

Компанията планира да започне масово производство на усъвършенстваните батерии до края на 2023 г. За кои автомобили ще се предлагат батериите ONE все още не е известно. ONE е избрала Tesla Model S за тестовете, защото „тази кола има висока ефективност и доста голяма батерия”, което осигурява достатъчно място за поставяне на акумулатора на ONE, казва главният изпълнителен директор Муджиб Иджаз.

Той е ветеран в индустрията с 30-годишен опит. Преди това е работил за Apple и A123 Systems, където е ръководил проектите за акумулаторни системи, включително за електрически превозни средства.

Прототипът на батерията ONE е тестван миналия декември в САЩ. По време на изпитанията електрическият автомобил Tesla Model S се е движил със средна скорост от около 88 км/ч.

„Искаме да се откажем от никела и кобалта, но не и да изоставим енергийната плътност. Стремим се да преоткрием химията на батериите и архитектурата на клетките, за да осигурим поне 1200 км пробег. Ако вложите толкова много енергия на борда, ще бъдете готови за всяка клиентска заявка, например пътуване от Детройт до Чикаго или теглене на ремарке”, казва Иджаз.

Коментар