Деца от Конго добивали кобалт за джаджите на Apple

Правозащитната организация Амнести Интернешънъл твърди, че в Конго се използват деца за добив на кобалт, който след това китайски компании за компоненти доставят на Apple и други производители на електроника.

Конго е най-големият доставчик на кобалт в света. През миналата година в страната са добити 67 735 тона от този материал, сочи статистиката.

По оценки на Амнести и неправителствената организация African Resources Watch, 20% от кобалта се добива в занаятчийски мини в югоизточната част на Конго с използване на детски труд. Много от 150-те хиляди „копачи” работят нелегално.

Амнести твърди, че Apple не е отговорила пряко на въпроса за покупката на компоненти със съдържание на кобалт от китайски доставчици, като се е ограничила с общи приказки за постоянното внимание към тази тема.

Доставчик на кобалт от Конго в Китай и Южна Корея е компанията Congo Dongfang Mining International (CDM), подразделение на китайската Huayou Cobalt. През 2014 г. CDM е изнесла от Конго 3561 тона кобалт хидроксид, което я прави един от най-големите доставчици на кобалт в света.

Коментари по темата: „Деца от Конго добивали кобалт за джаджите на Apple”

добавете коментар...

  1. (c:

    В почти всички статии, които прегледах в нета, са споменати Samsung, Sony и други. Да не би продуктите на Dell, Lenovo и прочее да са без кобалт?

    Не виждам как точно Амнести очакват някоя от тези компании да има пълна информация за произхода на материалите. Всички тези материали биват препродадени няколко пъти и стигат до доставчици на компоненти.

    Системата е направена така, че трудно се проследява от крайния продукт до материалите. Всеки по пътя крие доставчиците си, викат му фирмена / корпоративна тайна.

    “Амнести” и подобните организации започват проследяването от детския труд и им е значително по-лесно да разберат къде отива продукцията. След това вместо да търсят решение на проблема, вдигат медиен шум.

    Реално подобни “организацийки” никога нищо не са решили като проблем. Целта на съществуването им е да създават впечатлението, че на някого му пука; че някой прави нещо срещу тази несправедливост. А, керванът си върви.

    От “Амнести” щяха да ходят голи и боси, ако спазваха собствените си “високи морални стандарти” и не купуваха такива стоки. Да хвърлят и компютрите, и смартфоните, и колите, че и дрехите …

Коментар