Panasonic LZ2000 – холивудски OLED телевизор за филми и игри

LZ2000 оптимизира картината въз основа на цветната температура на околната светлина
(снимка: Panasonic)

Водещият OLED телевизор на Panasonic за 2022 година – моделът LZ2000 – дебютира на изложението за потребителска електроника CES 2022 в Лас Вегас. Телевизорът идва с размери на екрана 55 инча, 65 инча и за първи път 77 инча.

LZ2000 се отличава с характерните за OLED линията на бранда холивудска настройка и точност на цветовете, които го правят избор за гледане на филми и сериали. С подобрения в гейминг функциите, моделът LZ2000 се позиционира и като избор за геймърите. Сред новите функции за игри са панел с информация и настройки, наречен Game Control Board, автоматично откриване на графичен процесор Nvidia, подобрения на латентността при игри с 60Hz и съвместимост с HDMI2.1.

Panasonic е оптимизирала картината въз основа на цветната температура на околната светлина и използва по-плавно разпознаване на жанра с помощта на изкуствен интелект, за да осигури високо качество на картината и звука независимо от типа съдържание, което гледат потребителите и независимо къде и кога го гледат. В допълнение, пълното преработване на предните говорители позволява прецизно насочване на звука в стаята.

Оптимизирана с изкуствен интелект картина

LZ2000 използва сензори за отчитане на цветната температура на околното осветление и настройва нюансите на картината, за да осигури по-естествено възприятие, например когато гледате през нощта. Тази нова функция е базирана на автоматичния AI режим на Panasonic, въведен миналата година, който прилага изкуствен интелект за разпознаване на възпроизвежданото съдържание в реално време, за да може автоматично да оптимизира качеството на картината и звука спрямо съответния тип съдържание, така че на потребителите да не налага да променят настройките всеки път.

Новото за 2022 г. е това, че LZ2000 използва сензори за отчитане на цветната температура на околното осветление, за да оптимизира картината също и спрямо времето от деня, през което се гледа. Това е важно, тъй като хората възприемат „бялото” по различен начин, в зависимост от околното осветление. Например, в повечето европейски домове през нощта се използват лампи с топли цветове, което означава, че белите цветове на екрана могат да се възприемат като синкави и твърде студени.

Новите сензори работят заедно с процесора HCX Pro AI, за да регулират всеки цветови тон поотделно въз основа на околното осветление по реалистичен начин, като така се подобрява изживяването при гледане през нощта. Чипът HCX Pro AI работи интелигентно, запазвайки цветовете, с които човешкото око е свикнало, като тоновете на кожата например, за да осигури изобразяване на естествена картина.

Автоматичният AI режим вече открива по-гладко какъв тип съдържание гледате и автоматично оптимизира качеството на картината и звука спрямо него. Например, ако гледате висококачествено филмово съдържание, телевизорът на Panasonic ще ви „пренесе” в киносалона. Но ако гледате Световното първенство по футбол в Катар, LZ2000 ще открие това и на практика ще ви „отведе” на самия стадион.

LZ2000 ще се предлага на пазара с размери на екрана 77, 65 и 55 инча
(снимка: Panasonic)

Целта на тези функции е да гарантират, че зрителите ще извличат максимума от своите телевизори, без да им се налага ръчно да коригират настройките всеки път. Но ако сте от хората, които се чувстват уверени и желаете да коригирате настройките ръчно, тогава можете да изключите автоматичните функции.

Холивудска настройка за кинематографско качество

LZ2000 се предлага в конфигурации с размери на екрана 55 и 65 инча, а също така и 77 инча – това, което Panasonic определя като кинематографичен размер „Master OLED Pro – Cinema Size”. И трите размера използват последно поколение на конфигурацията „Master OLED Pro” за 2022 г., която е проектирана по поръчка на Panasonic и е предназначена да осигури повече яркост чрез усъвършенстване на обработката и качеството на картината. Резултатът е допълнително подобрение при средните нива на яркост, което се изразява в по-изразително HDR качество и увеличена прецизност при възпроизвеждане на детайлите в по-светлите зони.

Новият OLED телевизор комбинира японското ноу-хау и инженеринг с уменията на Стефан Соненфелд за настройка и оптимизиране на цветовете. Основателят и главен изпълнителен директор на Company 3 е доверен сътрудник на едни от най-добрите режисьори в света, наричан „Да Винчи на филмите”, участвал като колорист при създаването на филмовите шедьоври „Роди се звезда”, „Жената-чудо”, „Човек от стомана”, „Красавицата и звярът”, „Междузвездни войни: Силата се пробужда”, „Джурасик свят” и др. В ежедневната си работа той използва OLED екрани на Panasonic като голямоформатни клиентски монитори.

LZ2000 поддържа изключително широк спектър от HDR формати, вкл. Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive и HLG Photo – формат за статични изображения, който пренася фотографията в света на HDR.

Насочен звук

LZ2000 е оборудван със система за насочен звук в допълнение към конфигурацията „360° Soundscape” на Panasonic, която осигурява Dolby Atmos звуково изживяване. Множеството вградени говорители, насочени нагоре, настрани и напред, пресъздават обгръщаща сферична звукова арена от източник с Dolby Atmos звуков формат.

Panasonic първа сред ТВ производителите използва вградени говорители, насочени нагоре и настрани, а тази година компанията напълно преработи предните говорители, като ги замени с редица от говорители, разположени по цялата дължина на телевизора, зад предната решетка.  Редицата от говорители предлага много предимства, включително пресъздаване на по-широка звукова арена и по-прецизен чист звук. Освен това, тя позволява и възпроизвеждане на насочен звук.

С помощта на интуитивен графичен интерфейс, LZ2000 дава възможност за регулиране на относителната сила на звука в различни части на стаята. Предвидени са три режима: режим „Pinpoint” (Точка), който позволява звукът да бъде насочен към една определена точка; режим „Area” (Зона) за прехвърляне на звука към група хора в определена част от стаята; и режим „Spot” (Място), който увеличава силата на звука на едно определено място, като същевременно другите зрители продължават да чуват нормален звук.

Насоченият звук отключва и други възможности. Родителите, чиито малки деца спят зад стената от другата страна на стаята, могат да насочат звука далеч от тях, така че децата да спят спокойно, докато те се наслаждават на страхотен звук. Друго практическо приложение е възможността за увеличаване силата на звука само за един зрител, който не чува добре, но не и за останалите зрители.

Геймърски функции

LZ2000 предлага редица подобрения за нарастващия брой геймъри, които избират телевизорите като свои монитори за игри. Изцяло новата функция „Game Control Board” обединява всички необходими настройки и информация за играта на едно място и ги представя с наслагване върху самата игра – така че никога да не се налага да спирате играта, за да получите достъп до тях. Освен това, достъпът до „Game Control Board” може да бъде програмиран да се осъществява само с едно натискане на дистанционното управление чрез присвояване на персонализирания бутон „my App”.

Друга нова функция е „SPD Auto Game Mode” – автоматично откриване на съвместими графични процесори Nvidia (напр. RTX30xx), поддържащи HDMI2.1 4K HFR/VRR, което позволява на LZ2000 автоматично да оптимизира както закъснението на входа, така и настройките за VRR, за да осигури най-доброто геймърско изживяване.

Panasonic също така допълнително е намалила забавянето на входа при 60Hz игри, които се поддържат от повечето игрови конзоли, чрез новия режим „60Hz Refresh Mode”.

LZ2000 ще поддържа и ключови HDMI2.1 функции, като висока кадрова честота HFR (High Frame Rate) и променлива честота на опресняване VRR (Variable Refresh Rate) при 120Hz с пълна 4K резолюция. Това прави LZ2000 идеален за комбиниране с новите игрови конзоли.

LZ2000 разполага с множеството вградени говорители, насочени нагоре, настрани и напред
(снимка: Panasonic)

Благодарение на поддръжката на VRR, LZ2000 може да реши много от потенциалните проблеми, идващи от страна на конзолата, като трептене и накъсване, ако изобразената разделителна способност и LOD (ниво на детайлност) са твърде високи или има твърде много ефекти или обекти, изобразени едновременно. При включена VRR функция, телевизорът и конзолата синхронизират кадрите, за да осигурят по-плавно изобразяване.

Подобрения в операционната система

LZ2000 идва с новото издание на операционната система за смарт телевизори „My Home Screen 7.0”, която поддържа всички основни услуги за поточно предаване на видео и включва някои подобрения по отношение на достъпността, както и при функцията myScenery.

Panasonic работи с Германската федерация на слепите и слабозрящите, за да подобри достъпността за хора с увредено зрение. При LZ2000 потребителите ще получат достъп до всички свързани настройки за достъпност чрез бързо меню, което също така автоматично задейства гласови напътствия. Новото меню за достъпност предлага и множество полезни функции – могат лесно да се конфигурират гласово управление, аудио описания, подобряване на диалозите, субтитри за хора с увреден слух и др.

Функцията myScenery дава достъп до селекция от спокойни изображения и видеоклипове, като сега към нея са добавени и неподвижни изображения, както и набор от релаксиращи природни звуци от Joy Foundation, събрани от цялото земно кълбо, включително от Хаваите, Мадагаскар, а също и от Непал.

LZ2000 поддържа и вградени гласови услуги, с помощта на които потребителите могат да управляват някои основни телевизионни функции само с гласа си.

Коментар