Тийнейджър сглоби термоядрен реактор в колеж

17-годишният Чезаре Манкерини със своята разработка на термоядрен реактор
(снимка: Cardiff Sixth Form College)

Ученик в частна образователна институция сглоби реактор за ядрен синтез. Това му отне само 18 месеца. През юни 2024 г. термоядреният реактор успя да генерира плазма, съобщи сензационно британският Дейли Мейл.

Чезаре Менкарини, на 17 години, учи в Кардифския колеж в Обединеното кралство. Той проектира и сглоби малък термоядрен реактор, който беше представен на фестивала на науката в Кеймбридж и привлече огромен интерес от обществеността по целия свят.

Менкарини, родом от Италия, прекарва 18 месеца в разработване и изграждане на инсталацията. Според младия учен, неговото изобретение е трябвало да създаде условията, необходими за ядрен синтез. Но поради ограниченията на училищната лаборатория, е било невъзможно да се постигне налягане, сравнимо с това, създадено в дълбините на Слънцето под въздействието на гравитацията.

Ето защо Менкарини използва високо напрежение в своя реактор, за да създаде необходимата температура. Дейли Мейл не посочва температурата на плазмата, създавана в работната камера на реактора.

Тийнейджърът разработва своя реактор за ядрен синтез като част от програма за напреднали (A-Levels) и разширена проектна квалификация (EPQ). Това, отбелязват журналистите, е единственият ядрен реактор, построен в училищна среда.

Показан наскоро на научния фестивал в Кеймбридж, ядреният реактор генерира плазма преди няколко месеца. Благодарение на този проект, Менкарини получи оценка A* (отлична работа, показва високи способности и въображение) на изпита.

На Менкарини му беше трудно да убеди учителите си в необходимостта от проекта. Те дори смятат, че проектът може да бъде опасен и да представлява значителна заплаха. Накрая, след 18 месеца усилена работа, Менкарини успя да разработи малък реактор.

Системата се захранва от помпа Leybold Trivac E2, която позволява на Менкарини да постигне минимално налягане от около 0,008 mmHg. По-късно той използва помпа Pfeiffer TPH062 за постигане на термоядрен синтез.

Решетката на реактора е свързана към втулка за високо напрежение с номинално напрежение 30 kV и към захранване Unilab 5 kV. Това позволява устройството да бъде активирано в лабораторията на колежа, тъй като изходният ток е ограничен до 2mA.

Директорът на колежа д-р Джулиан Дейвис каза, че разработката ще окаже значително влияние върху енергийната индустрия на страната в бъдеще. Той нарича творението на Менкарини изключително вълнуващо.

Коментар