AMD поглъща производител на сървъри за $5 млрд.

„Най-голямата полза, която AMD ще получи от тази сделка, е възможността да продава повече графични процесори”, каза д-р Лиза Су (снимка: AMD)

AMD обяви, че е постигнала споразумение за придобиване на ZT Systems, производител на инфраструктурни сървърни решения, който оперира на американския пазар повече от 29 години и си сътрудничи с големите доставчици на облачни услуги. Сделката трябва да бъде финализирана през първата половина на следващата година.

Общата стойност на сделката, включително плащания в брой (75%) и обмен на акции (25%), възлиза на 4,9 милиарда долара плюс бъдещо плащане от 400 милиона долара, които ще бъдат получени от продавача, ако са изпълнени определени условия, предаде Ройтерс.

Според AMD, закупуването на опитен производител на сървърен хардуер и доставчик на инфраструктурни решения ще позволи на компанията да ускори разширяването на пазара на собствените ѝ компоненти за системи с изкуствен интелект. В същото време AMD ще продължи да развива сътрудничеството си с други партньори в тази област.

След закупуване на активите на ZT Systems, те ще станат част от подразделението AMD Data Center Solutions. Главният изпълнителен директор на придобитата компания, Франк Джанг, ще ръководи производствения бизнес, а президентът на ZT Systems Дъг Хуанг ще отговаря за разработването на продукти и връзките с клиентите, като и двамата ще бъдат подчинени на изпълнителния вицепрезидент и ръководител на отдела Форест Нород.

Интересното е, че AMD ще придобие производствения капацитет за сървъри на ZT Systems в САЩ с участието на стратегически партньор. Този бизнес ще бъде отделен от структурата на AMD и продаден на нови собственици. Купувачите все още не са определени.

Сделката вече е одобрена от борда на директорите на AMD и се очаква да приключи през първата половина на следващата година, след одобрения от регулаторите.

„Най-голямата полза, която AMD ще получи от тази сделка, е възможността да продава повече графични процесори”, каза д-р Лиза Су, главен изпълнителен директор на AMD. „От приблизително 2500 служители на ZT Systems около 1000 ще се присъединят към AMD”.

„Наскоро ZT Systems генерира 10 милиарда долара приходи годишно. Ще са необходими приблизително 12 до 18 месеца, за да се продадат производствените активи на компанията след приключване на сделката с AMD. От втората половина на следващата година финансовите резултати на бившата ZT Systems ще бъдат показани във финансовите отчети на AMD”, допълни тя.

Коментар