Китай с нов рекорд за ядрен синтез с „изкуствено слънце”

Апаратите EAST задържат ултра-сгорещени потоци от водородна плазма
(снимка: Xinhua/Huang Bohan)

Китайският Експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак (EAST) е едно от редицата обещаващи изследователски устройства за ядрен синтез, които работят по света и през последните няколко години се развиват доста динамично. Сега китайските държавни медии съобщават, че учените, работещи по проекта, са постигнали нов световен рекорд, задържайки плазма с температура 120 милиона градуса по Целзий за 101 секунди в последния кръг от научни експерименти. С това постижение те се приближават до дълго преследваната цел за „чиста и безгранична енергия”.

Идеята на изследванията на ядрения синтез е да се пресъздаде процесът, който протича в Слънцето и произвежда колосални количества енергия, при което се съчетават интензивна топлина и налягане, за да се произведе плазма – материя, в която атомните ядра се сливат с невероятни скорости.

Учените работят с редица експериментални устройства за задействане и изследване на тези реакции тук на Земята. Но експертите смятат, че токамаците – апарати с форма на поничка, какъвто е и EAST, са най-обещаващият подход.

Този тип сложни уреди имат серия от магнитни намотки, предназначени да задържат ултра-сгорещените потоци от водородна плазма достатъчно дълго, за да настъпи реакцията. През 2016 г. учените от EAST успяха да загреят водородната плазма до около 50 милиона градуса Целзий и да я поддържат така в продължение на 102 секунди.

След това екипът повиши температурата до 100 милиона градуса. Това е над шест пъти по-горещо от ядрото на Слънцето. Този път учените успяха да задържат материята за около 10 секунди.

Последният кръг от експерименти бележи нова стъпка напред за изследователите. Според държавната агенция Синхуа, те са поставили нов рекорд от 120 милиона градуса на нагрятата плазма и са я задържали за 101 секунди.

В отделни експерименти „изкуственото слънце”, както го наричат, загрява плазмата и до 160 милиона градуса – за 20 секунди. В крайна сметка голямата цел на EAST е да задържи плазмата при около 100 милиона градуса за повече от 1000 секунди време (около 17 минути).

Този тип експерименти не са предназначени за генериране на използваема електроенергия, а за развитие на физиката на ядрения синтез с цел създаване на устройства от следващо поколение като ITER, който ще бъде най-големият реактор за ядрен синтез в света, когато бъде завършен през 2025 г.

Подобен на EAST успех имат и корейските учени. Техният реактор KSTAR неотдавна постави световен рекорд, като успя да поддържа плазма при над 100 милиона градуса за 20 секунди.

Коментари по темата: „Китай с нов рекорд за ядрен синтез с „изкуствено слънце””

добавете коментар...

  1. Поредният тъп

    Очаква се ITER да бъде стъпката между днешните експерименти в плазмената физика и бъдещите енерго-произвеждащи плазмени електроцентрали. Той ще бъде изграден на базата на проведени изследвания с други подобни устройства, каквито са DIII-D, EAST, TFTR, JET, JT-60, и T-15, и ще бъде значително по-мащабен от всяко едно от тях.

    Страни-участници:

    Европейски съюз
    Индия
    Китай
    Русия
    САЩ
    Южна Корея
    Япония

    Гледам и Русия тук???

  2. Поредният тъп

    Защо сте толкова краен? Физик ли сте? Ако да и сте добър, то биха ви изслушали. Ако не сте защо величаете руснаците и изкарвате всички други глупаци? Не ми се вярва да сте толкова добър физик ….

  3. Фофу

    Аз казах, че най-първата обида дойде от теб, Не от мен.
    За заяждане да, вече гледам да не пропускам да покажа на света колко си прост, та чак към изплескване вървиш.
    Ти вземаш ли твоите хапове за тъпоумие ? Другите ТИ съфорумци са по-зле и от теб. Което е трудно, но те все пак успяват с повечко старание.

  4. Симо

    Тъпфляк казаха ти да си вземаш редовно хаповете… и то не само аз ами и други съфорумци, яд те е че си си не просто тъп а уникално тъп,
    После кажи че аз първи се заяждам..

  5. Фофу

    С тоя Симо трябва да се внимава. Толкова пращи от мозък, че преди няколко месеца щеше да иде и да затвори поне половината от отделите на депертамента на САЩ по отбраната. Дето нищо не разбирали от лазери. И половината правителство на ОАЕ, дето нищо не разбират от пясъци и бури. И това докато си похапва кюфтенца.
    А ако реши да спре да похапва и запретне ръкави, нищо чудно да обере акредитациите на почти всички университети по света, барабар с научните организации. ЦЕРН, Адронни колайдери, френски тУкмаци, нангличански … Само руските ТОКАМАК ще остави и то за да се забавлява как руснаците пак прецакват западните изедници и правят пачките.

  6. Симо

    До Физик,
    Начи братче, земаш си дипломката и в коша… Физиката ви е яко ограничена и догматична, а на бас че нещо много по лесно за реализация ще вземе палмата при енергиините технологии, например ториевите реактори които са безопасни… И що требе да е така централизирано енергийното производство и все хората да са под контрол, а свобода кога ще имаме…
    Но физиката ви е недодялана догматика нямаща вече много общо с реалността, купища луди формули които не описват нищо реално освен в механиката… Другото са неверни тъпотии и безсмислени статии за научни степени и проекти същите глупости като теориите ви… Виж инженерството е нещо реално и не признава физичните ви ограничения

  7. Физик

    СЕРИОЗНО И НАПЪЛНО РЕАЛНО Е И ТОВА Е БЪДЕЩЕТО.

    Както построиха в Европа Адронният колайдер в ЦЕРН сега е почнат пълно мащабен проект за ITER реактор за термоядрен синтез в Европа във Франция ще бъде.

    Китайците се състезават да догонват европейците – ясно е кой е по-напред и кой от кого ще взима ноу хау как се прави.

    ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) is a large-scale experiment designed to prove the scientific and technical viability of fusion as a new energy source, and to take fusion energy to the threshold of industrial exploitation. ITER is expected to start operations in the South of France in 2025, and will be fully operational in 2035.

  8. дрън_ддра.

    много_шшум_за_ннщо.

  9. Симо

    Тоя синтез са кинту на ветру… Скъпо, недоказано и все още екстпериментално, демек файда няма да има. Европейците правят огромен тУкмак във Франция за над 70 милиарда евро и ще искат още толкова до края на проекта който включва над 50 000км свръхпроводящи намотки…нагличаните писаха преди дни че имат и те нов дизайн на Термо реактор ама щели, …щели да станат монополисти и да монетизират експорта да са отново най богатите на земята…болни брътвежи… Китай е ясно че лъжат както и останалите, всичко е за престиж… руснаците които създадоха ТОКАМАКа още 1954 година но само с изследователска цел и след години продадоха дизайна на всички желаещи понеже прецениха че е безперспективна глупост така да се получава енергия…

  10. Вал

    Студен синтез – през крив макарон !

  11. Фофу

    Ох милото, тъпо, но много му важно да се обади.

  12. Анонимен

    Фофу, пий си хапчетата моето момче. При тебе състоянието вече е за психиатър.

  13. Фофу

    Преди да прихванем тази новина е хубаво да гледаме първо българския филм от неотдавна “Кит”.
    Не за друго, а защото си спомням, че и СеСеСеРе имаха токамак и на запад имат и редовно всички репортваха небивали успехи, ама всичко си остана само материал за научно-популярната литература и филми.
    Та май и китайците сега ударно наваскват да влязат в редовете.

Коментар