Intel предупреди за дефицит на чипове в продължение на години

Необходими са няколко години за преодоляване на недостига на чипове, казва Пат Гелсингър
(снимка: Intel)

Може да са необходими няколко години, за да бъде решен проблемът с глобалния недостиг на полупроводникови чипове – фактор, който „затвори” някои производствени линии за автомобили и се усеща и в други области, включително потребителската електроника.

Тенденцията „работа и учене от дома” по време на пандемията Covid-19 е довела до „цикъл на експлозивен растеж в полупроводниците”, който е натоварил жестоко глобалните вериги за доставки, коментира главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър на виртуална сесия в рамките на търговското изложение Computex в Тайпе.

„Въпреки че индустрията предприе стъпки за преодоляване на краткосрочните ограничения, все пак може да са нужни няколко години, докато екосистемата се справи с недостига на производствен капацитет, субстрати и компоненти”, каза шефът на Intel, цитиран от South China Morning Post.

Още в средата на април, в интервю за The Washington Post, Гелсингър заяви, че ще са необходими „няколко години” за преодоляване на недостига на чипове. Затова Intel планира да започне допълнително производство на чипове в рамките на шест до девет месеца, за да задоволи търсенето от американските автомобилни заводи.

През март Intel обяви план на стойност 20 милиарда щатски долара за разширяване на капацитета си за производство на чипове чрез изграждане на две фабрики в Аризона и отваряне на своите заводи за външни клиенти.

„Планираме да се разширим и на други места в САЩ и Европа, като осигурим устойчива и сигурна верига за доставки на полупроводници за света”, каза Гелсингър, без да споделя детайли.

Плановете на Intel могат директно да предизвикат двете други компании в света, които могат да произвеждат най-модерни чипове – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и южнокорейската Samsung Electronics.

Тези две фирми започнаха да доминират в производството на полупроводници в последните години – фактор, който „премести центъра на тежестта” от Съединените щати, където някога се създаваха голяма част от технологиите, в Азия, където сега се произвеждат повече от две трети от усъвършенстваните чипове.

Коментари по темата: „Intel предупреди за дефицит на чипове в продължение на години”

добавете коментар...

  1. еХперт

    Напротив, ще има чипове, ама няма да са от Интел. Тия си повярваха и тотално се окъкаха.

  2. Anonymous

    Много лошо става.Няма и коли по улиците щът няма чипуви за тях.

    Дома е виноват.
    Учене у дома гълта много чипуви.

Коментар