Mузиканти контролират звукови ефекти с… жестове

Сензорът Motion Sonic се поставя в каишка на китката или на гърба на ръката
(снимка: Sony)

Има какви ли не проекти за превръщане на жестовете и движението на тялото в музика, но сега един нов експеримент изследва какво може да се получи чрез носими генератори на аудио-ефекти за музиканти. Наречен е Motion Sonic.

За да стане готово за пускане на пазара и да ангажира хората, които ще го използват – музиканти и диджеи – новото устройство е обявено в Indiegogo, където поддръжниците на идеята могат да помогнат за оформянето на окончателния дизайн. Целта е да се позволи на музикантите да въвеждат звукови ефекти или промени в звука, като използват жестове с ръце или пръсти, докато свирят на инструмент.

Сензорът за движение Motion Sonic има 6 оси и се прикрепя към ръката или китката. Оттам той предава движенията на потребителя през Bluetooth към iPhone, работещ с придружаващо приложение (Android не се поддържа на този етап). Това задейства желаната промяна на височината, вибрато или модулационни ефекти към изходящия звук от инструмента, свързан към смартфон и високоговорител/усилвател чрез аудио интерфейс.

Поддържат се движения като вълни, „ролка”, нагоре или надолу, наляво или надясно и завъртане, а ефектите включват изменяне на височината, изкривяване, реверберация и забавяне, съобщи NewAtlas.

Китаристът може, например, да промени честотата на нискочестотния филтър, докато свири някакви силови акорди, или да въведе променливо закъснение, когато вдигне ръката си във въздуха, което обичайно музикантите правят, за да ангажират публиката.

Сензорът работи с приложение за iPhone, свързан към инструмента чрез аудио интерфейс
(снимка: Sony)

Сензорният модул е свързан и с RGB LED лента за допълнителен визуален ефект. С едно зареждане джаджата може да работи до 2,5 часа при включена светлинна лента или цели 6 часа при изключени светодиоди. Регулируемата лента може да се носи на която и да е от двете ръце.

Това със сигурност изглежда като забавен и ангажиращ начин за вкарване на аудио-ефекти по време на свирене. Може би ще позволи да се добавят нови визуални и звукови измерения към изпълненията на живо.

Кампанията в Indiegogo е отворена само за фенове в САЩ и Япония, но ако разработването върви по план, създателят на Motion Sonic – фирмата Sony – смята, че доставките ще започнат през март 2022 г.

Коментар