AI генерира музика в YouTube, симулира известни певци

Създателите на съдържание в YouTube ще получат AI инструменти за лесно композиране на музика (снимка: CC0 Public Domain)

Google разработи нови инструменти с генеративен изкуствен интелект за видео платформата YouTube, които позволят създаване на музикални записи само по текстово описание или проста мелодия, включително симулиране на истински известни изпълнители.

Първият инструмент, наречен Dream Track, вече е достъпен за малък брой създатели на съдържание в YouTube от САЩ. С негова помощ те могат да композират автоматично кратки 30-секундни музикални записи в стила на известни изпълнители.

Услугата може да имитира девет различни изпълнители, които са се съгласили да си сътрудничат с YouTube в нейното развитие. Инструментът генерира текстове на песни и гласове в стила на изпълнителя.

Освен Dream Track, YouTube демонстрира и други AI инструменти, наричани заедно Music AI Tools, които позволяват създаване на музикални записи. Във видео демонстрация порталът показва как AI инструментът генерира песен за саксофон, като комбинира мелодия, която потребителят тананика, с текстова подкана, която казва „саксофон соло”.

Разработчиците обещават, че участниците в проекта Music AI Incubator ще могат да тестват тези инструменти до края на 2023 г. Анонсът идва след съобщението на YouTube за нови правила за работа със съдържание, създадено с помощта на изкуствен интелект.

Коментар