Бърз и удобен принтер „всичко в едно”: Brother DCP-L5510DW

Brother DCP-L5510DW се нарежда сред най-бързите устройства в своя клас и поеме значителни натоварвания (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Младите служители, определяни като хора от „Z-поколението”, често не умеят да боравят с офис техника от типа на принтери и скенери, според скорошни изследвания. Ситуацията поражда неудобство и понякога дори срам. За щастие производителите правят офис техниката все по-лесна за използване.

Сред шампионите по лекота на боравене е Brother DCP-L5510DW – лазерен монохромен принтер, който всъщност е мултифункционал: печата, сканира и копира. Настройването и работата с него са „фасулска работа” – всичко става завидно бързо.

Печат до 48 страници в минута

Този принтер печата бързо, бълвайки по 48 страници в минута. С подобна скорост моделът се нарежда сред най-бързите устройства в своя клас. Готов е да поеме значителни натоварвания, което го прави удачен за офиси с по-интензивно боравене с хартиени документи – юридически кантори, банкови и застрахователни клонове и др. По дефиниция DCP-L5510DW може да бъде натоварен с работа до 5000 страници на месец.

Първата страница излиза за под 7 секунди, всъщност по-скоро около 5 секунди, както се уверихме в тестовете – темпо, съществено за организациите с често отпечатване на документи, които клиентът чака да подпише. Общо взето това е времето, за което служителят в офиса ще стане и ще отиде до дъното на салона, за да вземе готовата разпечатка.

Двустранният печат – практична и желана опция от клиентите – също се случва с добро темпо: до 24 страници в минута.

Скоростта е същественото предимство на лазерната технология и Brother DCP-L5510DW го доказва. Копията имат качество, което удовлетворява повечето възможни сценарии на използване на черно-бял печат: 1200×1200 dpi. По-голяма разделителна способност навярно бихме очаквали само от цветен принтер или фотопринтер.



Сканиране до 28 изображения в минута

Макар че се определя като принтер, DCP-L5510DW е мултифункционална машина. Освен да печата, тя може да сканира и да копира. Прави го бързо и с лекота, с до 28 страници в минута. Както се вижда и във видеото от нашия тест, страниците буквално хвърчат една подир друга. Резолюцията от 1200×600 dpi е предостатъчна за текстови документи, монохромни графики, схеми или пък лични документи.

Удобство при работа с лични документи

Сканирането на лична карта е почти задължителна практика при подписване на договор с банка, застраховател, телеком – и тъй като Brother DCP-L5510DW е замислен именно за такива офиси, той предлага екстра удобство за копиране на лични документи. Картата се отпечатва на един и същи лист, на една и съща страна, без да е нужно да вадим хартията и да я връщаме обратно в тавата и да я подаваме на ръка – всичко, необходимо за процедурата, е да обърнем самата карта в скенера. Интерфейсът на устройство ни подсказва кога да вдигнем капака и обърнем документа, да продължим и да завършим процедурата.


Лесно инсталиране

Най-плашещото за мнозина потребители, израснали в ерата на смартфона – инсталирането на офис техниката – всъщност се оказва супер лесно с Brother DCP-L5510DW. Няма никаква сложност, от производителя са се погрижили да водят този процес от край до край така, че дори и най-неориентираният потребител да може да се справи с няколко клика.

От онлайн софтуерния център на Brother се изтеглят приложенията Brother Utilities и Brother iPrint & Scan. Оттам насетне потребителят следва само да посочи конкретния модел на устройството. После инсталационният механизъм прави почти всичко сам. В рамките на минута или две машината е готова за работа. Няма нужда от специални познания, продължително търсене на софтуер, няма опция за грешка.

Това е чудесно за всички, които се притесняват от настройването на периферната техника.



Връзки всякакви

Като принтер за малки и големи офиси, Brother DCP-L5510DW е създаден да работи в мрежа. Днес почти навсякъде разчитаме на безжични мрежи и моделът лесно се свързва с наличната WLAN, стига човек да знае нейното име и паролата ѝ. Това е всичко, което му е нужно, за да свърже машината. Процедурата отнема няколко секунди, предимно в изчакване на „диалога” между принтера и мрежата. След това принтерът работи безупречно с документи, подадени от дигиталните устройства в мрежата. Разчита на двете популярни честотни ленти, типични за съвременните безжични мрежи – 2,4GHz и 5GHz.

Можем да свържем Brother DCP-L5510DW към мрежата и по кабел, ако предпочитаме този вариант. Мрежовият RJ45 порт за Ethernet е дискретно поместен в задната част на корпуса, за да се избегне наличието на видими кабели.

И ако това не стига, има опция за USB връзка директно към компютър.

Лесен интерфейс

Brother DCP-L5510DW може да е черно-бял, но има цветен дисплей за управление. С красноречивите си икони и дискретните си надписи менюто е съвсем интуитивно и също много лесно за боравене. В него с лекота можем да настроим не само безжичната мрежа, но и функциите за печат, сканиране, копиране: например да редуцираме размера или да го увеличим, да насочим сканираните документи към конкретни дестинации – файл, уеб приложение и др., или пък да прилюжим „ключ” за печат на чувствителни документи.

Без нерешими ситуации

Brother DCP-L5510DW борави с толкова много и разнообразни видове консумативи, че за него просто няма нерешима ситуация. По отношение на хартията освен с формат A4 може да се работи и с A5 (вкл. на дълга страна), A6, фолио, пликове. Голямото стъкло на скенера позволява сканиране на всякакви формати до А4.

Що се касае до тонер-касетите, стартовата е с капацитет 3000 страници, но след това отново има избор между различни разновидности. Най-голямата от тях е за тонер TN3600XXL за общо 11 000 страници.

Вградена защита

От Brother са се погрижили за сигурността на печата, имайки предвид профила на потенциалните потребители. Използва се трислойна защита: на ниво мрежа, устройство и документ. Поддържат се всички мрежови протоколи за сигурност и утвърдени криптографски алгоритми, мрежов контрол, защитен печат, заключване на настройките и др. Целта е DCP-L5510DW да гарантира сигурност на бизнес-равнище, за да имат потребителите увереност, че поверителните данни няма да се озоват в погрешните ръце.

Цени и наличност

Лазерният мултифункционал Brother DCP-L5510DW е наличен за закупуване в търговската мрежа у нас на препоръчителна крайна клиентска цена от 910,80 лв. с ДДС. Машината идва с 3 години гаранция след онлайн регистрация.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар