Intel планира нови заводи, ще произвежда и за други

Intel възнамерява да произвежда чипове по поръчка за клиенти
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Шефът на Intel Патрик Гелсингер разкри стратегията на компанията в сферата на технологиите през следващите години. Тя включва амбициозни планове за нови производствени предприятия.

През настоящата година Intel ще задели 20 милиарда долара за изграждане на два нови завода в Аризона, а до края на следващата година ще определи местата за строителство на още нови фабрики в САЩ и Европа, съобщи Ройтерс.

Intel ще разчита изключително на авангардни производствени процеси при изграждане на новите си предприятия. Освен това компанията ще започне активно да привлича външни поръчки за производство на чипове, вкл. от разработчици на ARM- и RISC-съвместими процесори.

Все още се водят преговори и главният изпълнителен директор на Intel не е готов да посочи имената на клиентите, които компанията ще обслужва, но сред тях вероятно фигурират Amazon, Cisco, Qualcomm и Microsoft. Пат Гелсингер споменава единствено Apple в този контекст.

В допълнение, Intel ще задълбочи сътрудничеството с IBM в разработката на нови технологични процеси и методи за изготвяне на чипове. Intel също е готова да предостави свои собствени технологии и архитектури на клиентите си съгласно лицензионно споразумение.

Компанията е решена да изгради нови фабрики в САЩ, независимо от наличието или липсата на държавни субсидии. Очертава се недостиг на полупроводникови компоненти в близките няколко години, а до края на този период Intel може да има нови предприятия, включително такива, които ще обслужват клиенти.

Коментар