Lockheed Martin ще изгражда космическа 5G мрежа

Космически проект на американски компании дава ново измерение на 5G мрежите
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската корпорация Lockheed Martin, която ще произвежда самолетите F-16 за българката армия, започва партньорство с доставчика на комуникационни услуги Omnispace за разработване на 5G космическа мрежа за търговска и държавна употреба.

Глобалната 5G космическа мрежа ще позволи на потребителите да превключват между сателитни и наземни мрежи, като елиминират необходимостта от няколко устройства в различни мрежи, отбелязва Ройтерс. Мрежата ще предлага свързаност с търговски, корпоративни и държавни устройства, независимо от средата или местоположението.

„Omnispace се ангажира изцяло с визията за създаване на нова глобална комуникационна платформа, която позволява 5G свързване на мобилни устройства директно от космоса“, казва Рам Висванатан, главен изпълнителен директор на Omnispace.

Джеймс Тайклет, който пое поста главен изпълнителен директор на Lockheed миналия юни, отдавна проявява интерес към 5G като средство за разширяване на възможностите на военните. Миналата година той предвиди бъдеще, в което от половината до три четвърти от военните превозни средства ще станат самоуправляеми, а 5G мрежата ще бъде в основата на тази трансформация.

Коментар