Докога ще продължи дефицитът на Intel процесори

РС индустрията не вярва, че дефицитът на процесори може да бъде преодолян преди началото на 2020 г. (снимка: CCO Public Domain)

На фона на продължаващия недостиг на процесори на Intel и потенциалната заплаха от нови търговски санкции на САЩ, производителите на електронни джаджи и лаптопи свиват производството си в Китай, сочи анализ на Digitimes.

Сред тайванските производители на лаптопи и мобилни устройства по договор с големите марки расте тревогата от нестабилността на РС пазара и продължаващия недостиг на процесори от Intel, споделят източници от индустрията.

Въпреки че от началото на август Intel започна доставки на десето поколение мобилни процесори Core, базирани на архитектура Ice Lake и произведени по 10-нанометров технологичен процес, контрактните производители все още прогнозират разочароващи обеми за втората половина на 2019 г.

Скептични прогнози

Основната причина за консервативните прогнози е скептицизмът на индустрията, че недостигът на процесори може да бъде преодолян преди началото на 2020 г. Освен това, на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай с перспективата за въвеждане на нови мита, много тайвански компании сериозно обмислят възможността да изтеглят от Китай част от  производството си.

Най-консервативната прогноза за следващите шест месеца направи тайванският производител на лаптопи Compal Electronics. Според компанията, разочароващите резултати от продажбите през втората половина на 2019 г. ще бъдат предизвикани от продължаващия недостиг на процесори на Intel, който се очаква да отшуми напълно едва през първото тримесечие на 2020 г.

Източници от тайванската индустрия смятат, че през третата четвърт на 2019 г. ще се наблюдава спад в продажбите на лаптопи. Съживяването на пазара, според тях, ще настъпи едва през четвърто тримесечие на годината.

Обещанията на Intel

При представяне на 11 нови мобилни процесора Core от десето поколение, изготвени по 10-нм технология, Intel обеща първите преносими компютри на тяхна база да се появят в магазините преди коледния сезон. Такива модели вече демонстрираха на изложението Computex 2019 в Тайван компании като Acer, Dell, HP и Lenovo.

В края на август Intel също така планира да разшири линиите си процесори Ice Lake-U и Ice Lake-Y с нови многонишкови решения за високопроизводителния сегмент и за бизнеса, а до края на годината да разшири списъка си от 10-нм чипове до 35 модела.

Освен това Intel не бърза да отпише предишната 14-нм архитектура Skylake и възнамерява да намали дефицита на процесори с новите мобилни чипове от 10-то поколение с архитектура Comet Lake въз основа на модифицираната 14-нм технология, известна още като „14nm+++”.

Продължаващ дефицит

Недостигът на мобилни процесори на Intel продължава вече втора година. След като многократно отлагаше датите за пускане на 10-нм процесори – първо за 2017 г., след това за втората половина на 2018 г. и накрая за втората половина на 2019 г. – Intel успя в началото на есента на 2018 г. да предложи само мобилни чипове от осмо поколение с подобрена 14-нм технология – това бяха икономичните Core U с кодово име Whiskey Lake и супер-икономичните Core Y с кодово име Amber Lake.

В началото на септември 2018 г. Digitimes писа за притесненията на производителите на лаптопи относно поредното забавяне на 10-нм чипове и липсата на 14-нм процесори Intel Whiskey Lake и Amber Lake, представени по това време. Поради недостига на нови мобилни чипове, много големи производители на потребителска електроника бяха принудени да понижат прогнозите си за доставки.

Притиснати, производителите на лаптопи се съсредоточиха върху „актуализирани” модели със стари процесори и допълнителна функционалност, или дори само с бонус софтуерни пакети. Някои производители на лаптопи акцентираха върху геймърските и бизнес модели.

Факторът AMD

През пролетта на 2019 г. AMD облекчи ситуацията на РС пазара, като представи редица процесори Ryzen Pro и второ поколение Athlon Pro, изготвени по 14- до 12-нм технологични процеси.

Първите бизнес лаптопи с мобилни процесори AMD от ново поколение на HP, Lenovo и други производители излязоха в края на второто тримесечие. На фона на липсата на процесори на Intel, редица производители започнаха да използват AMD чипове по-активно, но това не реши напълно проблема с дефицита.

Игра на мита

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп взе неочаквано решение този вторник за премахване на новите митнически тарифи за редица китайски стоки и наложи мораториум върху новите мита за високотехнологични продукти като смартфони, лаптопи и гейминг хардуер.

Списъкът с продукти, за които въвеждането на нови тарифи е напълно отменено, включва 25 вида стоки, които са важни „за здравето, безопасността и предвид други фактори”, вкл. столчета за кола, транспортни контейнери, кранове, някои видове рибни продукти, Библията и друга религиозна литература, отбелязва Ню Йорк Таймс.

Мораториумът върху въвеждането на мита върху лаптопи и джаджи ще продължи до 15 декември, когато започва сезонът на коледните разпродажби. Решението беше взето вследствие на нарастващия натиск от американските фирми и потребителски организации във връзка с щетите, нанесени на търговията в страната от конфронтацията с Китай.

С новите си решения администрацията на Тръмп се надява да задържи цените на електронните джаджи, които неизбежно биха скочили преди най-силния сезон на продажби през годината.

„Токсичното” производство в Китай

Тайван, от своя страна, отбелязва, че въвеждането на нови 10-процентови мита със забавяне от няколко месеца не допринася за премахване на напрежението и несигурността в ИТ индустрията, възникнали в резултат на търговската конфронтация между САЩ и Китай.

Много тайвански компании, както производители на готови устройства, така и производители на компоненти от веригите за доставки, отдавна планират да изнесат от Китай част от съоръженията си, за да защитят продуктите си от допълнителни мита, когато се продават в САЩ.

Перспективата за въвеждане на нови мита – дори със закъснение, само засилва решимостта им да направят това, коментира Digitimes.

Коментар