Преименуваха криптовалутата Libra на Diem

След регулаторните проблеми, криптовалутата Libra беше преименувана на Diem
(снимка: CC0 Public Domain)

В очакване да излезе на пазара в началото на следващата година, криптовалутата Libra, зад която стои консорциум от компании начело с Facebook, получи ново име – тя вече се нарича Diem.

Асоциацията Libra, ангажирана с управлението на новата блокчейн платформа, предприема смяна на името в опит да се дистанцира от негативния контекст, формиран от критиките срещу Libra от страна на властите в много страни по света.

Променя се и името на самата асоциация, която управлява проекта. Тя ще се нарича Diem Associaotion, става ясно от публикация на официалния ѝ уебсайт от вчера, 1 декември. Седалището на асоциацията е във Вашингтон.

Още през юни 2019 г. Facebook обяви плановете си  за собствена криптовалута. Според първоначалния план, Libra трябваше да стартира през първото тримесечие на 2020 г., но поради забраната от американския регулатор, пускането на криптовалутата беше отложено.

Наскоро се появиха индикации, че проектът все пак ще стартира през януари 2021 г. в ограничен формат. Libra (вече Diem) ще работи на затворена блокчейн платформа с регистрирани потребители под контрола на специално създадена организация.

Коментар