Опасни ли са UV лампите срещу Covid-19 за очите?

Лекари доказаха, че UV лампите могат да причинят сериозни проблеми на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Ултравиолетовите лампи станаха особено популярни напоследък като средство за унищожаване на бактерии и вируси , особено в условията на пандемия от коронавирус. Много бизнеси и болници използват UV светлината за дезинфекция на помещения и оборудване. Но крие ли рискове ултравиолетовото излъчване за здравето на хората?

Според научно изследване, ултравиолетовите лампи, предназначени да убиват вируси и бактерии, изглежда причиняват сериозно увреждане на очите при някои хора – без те да подозират за това, докато не е станало твърде късно. Излагането на UV лъчи може да увреди както кожата, така и роговицата – прозрачния, защитен външен слой на окото ни. Когато това се случи, възниква болезнено възпаление, наречено фотокератит.

В статия, публикувана в сп. Ocular Immunology and Inflammation, авторите описват седем случая на фотокератит, проявили се часове след излагане на лъчението на UV лампи. В допълнение към дразненето и зачервяването, някои пациенти са имали и други леки симптоми като „песъчинки” в очите. Други са изпитвали интензивно болезнено усещане за парене и повишена чувствителност към светлина.

Някои пациенти са инсталирали UV лампи вкъщи, докато други са били изложени на облъчване по време на работа. Във всички тези случаи пациентите съобщават за директен контакт със светлина без защита на очите.

За щастие симптомите се управляват – обикновено с комбинация от капки за очи, антибиотици и стероиди – и в повечето случаи изчезват напълно в рамките на два или три дни.

Не е ясно дали ултравиолетовото осветление действително помага за неутрализиране на коронавируса. На теория достатъчно количество UV лъчение трябва да убива вирусни агенти, които остават във въздуха или на повърхностите на обекти като маски за лице, парапети, дръжки на врати и др. Но самият тип UV лъчение, който е най-ефективен при убиването на вируси (UV-C), също е много опасен за хората, което силно ограничава полезността на такава стратегия за дезинфекция.

Световната здравна организация предупреждава хората да не дезинфекцират телата си пряко с ултравиолетови лампи, поради рисковете за здравето им. Инсталирането на системи за UV дезинфекция на въздуха изисква добре обучени техници, които спазват препоръките на производителите, за да се избегне прякото облъчване на хората, казват експертите.

Коментари по темата: „Опасни ли са UV лампите срещу Covid-19 за очите?”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Лампите са идеални да работят в асансьори, антрета и входове. За други места не е добре.

  2. наблюдател

    ами трябва да включват, когато не сте в стаята не е нужно постоянно

Коментар