Какъв тип информация е… да пием дезинфектант?

„Като говорим за дезинформация, имаме ли дефиниция на дезинформация?”, казва Иво Христов
(снимка: Marc Dossmann / European Union 2019 – Source : EP)

„Онзи, който държи в ръцете си печата „Дезинформация”, е изкушен да се превърне в цензор”, заяви българският евродепутат Иво Христов в интервю за рубриката „Евранет плюс” по БНР, коментирайки предложението до Европейската комисия за създаване на извънреден фонд за подпомагане на медиите.

Мотивацията за създаване на извънреден европейски фонд за подпомагане на медиите е двояка, смята Иво Христов. „От една страна, е икономическа, тъй като има реален отлив на реклами предвид спадналата икономическа активност. Това неизбежно води до орязване на рекламните бюджети, те са последни по веригата на фирмените разходи. Втората мотивация е политическа – тя се е прихванала и оплела с първата, като смесва темата за дезинформацията с темата за медийното финансиране. Двете не бива да се смесват, според мен”.

За създаването на извънреден фонд за подпомагане на медиите настояха пред Европейската комисия евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Искането бе подкрепено и от редица други евродепутати, за които е важно да се осигури финансова помощ на електронните медии и печата – с аргументите, че в условията на пандемията от Ковид-19 медиите играят решаваща роля в предоставянето на точна информация, задълбочен анализ и са гарант в борбата срещу фалшивите новини.

В условията на здравна криза приходите от реклама намаляват с до 80%. Това е друго обективно обстоятелство, което посочват в защита на искането си пред Европейската комисия.

„Като говорим за дезинформация, имаме ли дефиниция на дезинформация? Когато някой каже, че трябва да пием дезинфектант, това какъв тип информация е? Според мен е дезинформация. Но някой изобличава ли я? Някой дамгосва ли я, както обичайно дамгосва публикации на трети страни? Не”, коментира Христов.

Той се опасява, че „може да се хлъзнем по обичайната плоскост – да се дадат едни пари, които да бъдат усвоени по уталожени отдавна канали”. „Ако парите се разпределят от правителството, у нас те ще бъдат употребени за закупуване на медиен комфорт”, смята евродепутатът, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

По думите му, достоверната информация е обществена необходимост. „Съмнявам се обаче, че тя е въпрос на пари в Европа. Има два начина да се подходи в борбата с фалшивите новини. Най-напред, да се възпитават хората в медийна грамотност. Да могат критично да прочетат информацията, да могат да отличат достоверната от недостоверната, да не се поддават на дирижирани психози. Това се учи чрез възпитаване на критична мисъл още от училище. Убеден съм, че това е верният подход, а не изсипването на средства”, каза Христов.

Верният път, според него, не е създаването на различни нови структури, тъй като „онзи, който държи в ръцете си печата „Дезинформация”, е изкушен да се превърне в цензор”.

„Съмнявам се и дали кризисното състояние на медиите в условията на пандемия е само въпрос на финансиране, или е дълбоко закодирано в нивото на свобода на медиите – с поглед към състоянието на медиите в България и други европейски страни”, коментира още българският евродепутат.

Според Иво Христов, националният ни проблем е в липсата на свобода, а не в недостатъчното финансиране на медиите.

Коментар