Github блокира приложението Popcorn Time

Кино компаниите в САЩ издействаха блокиране на Popcorn Time в Github
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярният хостинг на ИТ проекти Github блокира няколко хранилища на приложението Popcorn Time, предназначени за безплатно търсене и гледане на видеоклипове в мрежата. Решението е взето от администраторите на услугата след жалба за нарушаване на авторски права от Американската асоциация на кино компаниите (MPAA), представляваща бизнес интересите на големите филмови производители.

Popcorn Time е програма, която комбинира функциите на торент клиент и медиен плейър. Приложението предлага опростен интерфейс в стила на съвременните онлайн киносалони като Netflix. То позволява на потребителите да намират филми и телевизионни предавания в различни торент мрежи с няколко кликвания и да ги гледат, без да чакат пълното им изтегляне.

На 1 май т.г. MPAA поиска Github да блокира хранилищата popcorn-desktop и popcorn-api, които съхраняват изходния код за настолното приложение и API (интерфейса за програмиране) на Popcorn Time, като се мотивира с нарушаване на Закона за авторското право в цифровата ера или DMCA. Този акт допълва американските закони за авторското право с насоки, които отразяват текущия технологичен напредък в копирането и разпространението на информация.

В резултат на иска, на 4 май отпадна достъпът до уеб страниците на споменатите хранилища. Github обяви тяхната недостъпност, поради изискването за изтриване в съответствие с разпоредбите на DMCA. Платформата се позова също на собствената си политика за премахване на съдържание и посъветва потребителите да обжалват в случай на несъгласие с предприетата мярка.

Изпращането на такива искове от притежателите на права е често срещана практика, отбелязва Bleepingcomputer. По правило, те се изпращат на онези лица или организации, които директно публикуват филми или телевизионни записи в интернет, без разрешението на притежателите на авторските права. В този случай обаче хранилищата на проектите в Github не съдържат никакъв видео материал.

Причина за искането за блокиране на хранилища е присъствието в изходния код на проекта на адресите на сайтове и торент тракери, съдържащи пиратски копия на материали, принадлежащи на членове на MPAA. Тоест, според представители на асоциацията, наличието на изходния код на Popcorn Time в публичното пространство допринася за нарушаване на авторските права на членовете му.

MPAA използва прецедент от 2005 г. след дело между американското студио Metro-Goldwyn-Mayer и Grokster, разработчик на софтуер за обмен на файлове чрез протокола Fasttrack, припомня Gizmodo. Според решението на Върховния съд на САЩ, самото разпространение на продукта може да наложи юридическа отговорност на дистрибутора, ако доказателствата потвърдят, че той с действията си е довел до нарушаването на закона.

Представител на Popcorn Time заяви, че компанията е изпратила искане за отговор до Github, собственост на Microsoft, и очаква деблокиране на хранилищата след 10 дни. Според разработчиците, тези хранилища не съдържат материали, нарушаващи авторски права.

Американската асоциация на филмовите производители от години преследва Popcorn Time. През март 2014 г., поради подобни претенции от MPAA, Github блокира хранилищата popcorntime-android, popcorn-app и popcorntime-desktop. Под заплахата от съдебни дела разработчиците бяха принудени да обявят закриването на проекта.

По-късно обаче той се прероди като серия от „форкове”, базирани на оригиналния код и развивани от независими разработчици. Един от тях беше проектът popcorntime.io, който старият екип обяви за „наследник” на Popcorn Time. През 2015 г. обаче MPAA подаде иск срещу трима канадски разработчици на проекта popcorntime.io, в резултат на което този форк престана да съществува до средата на октомври.

Напоследък бяха блокирани редица домейни и адреси за изтегляне в Popcorn Time чрез съдилищата на Нова Зеландия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство и Израел. Много потребители на немския Popcorn Time бяха осъдени да платят по 815 евро за щети, произтичащи не само от гледане, но и от разпространение на незаконно съдържание.

Коментари по темата: „Github блокира приложението Popcorn Time”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Преди време блокираха и приложение, с което испанците си организираха протестите.
    Били ‘терористи’ …

  2. ..

    Тая платформа стана направо gayhug (гей-гуш).

    Далеч по-груба изцепка е това, че задължават всички отворени проекти на платформата да имат Code of Conduct (кодекс на поведение), като директно налагат Contributor Covenant (Завет* на Сътрудника) – боклук писан от едно лайно, което е в основата на изгонването на Торвалдс от Линукс ядрото; сега са започнали агресивна кампания и срещу Ерик Реймънд.

    * covenant може да се преведе и като договор / споразумение, но най-точният превод по смисъл е завет.

  3. Anonymous

    Така ще е, като се продадоха на Меките.

Коментар