Alphabet се отказa от плана за смарт-квартал в Торонто

Торонто трябваше да послужи като своеобразна „мостра” на умен град
(снимка: CC0 Public Domain)

Alphabet, компанията-майка на Google, се отказва от противоречиия план за изграждането на умен квартал в Торонто – своеобразна „мостра” на умен град, която трябваше да послужи за образец за целия свят. Решението може да се окаже нещо повече от един отменен проект, тъй като касае фундаменталния въпрос за пределите на събирането на лични данни при създаването на „смарт” системи.

Sidewalk Labs, филиалът на Alphabet, фокусиран върху разработване на интелигентни градове, обяви, че вече няма да участва в изграждането на „смарт” квартал в канадския град. „Тъй като в света и на пазара на недвижими имоти в Торонто възникна безпрецедентна икономическа несигурност, стана твърде трудно този проект да се реализира така, че да е финансово жизнеспособен, без да се жертват основните части от плана”, заяви Даниел Доктороф, председател и изпълнителен директор на Sidewalk Labs, в публикация в блога на компанията. „След голямо обсъждане ние заключихме, че вече няма смисъл да продължаваме”, уточнява той.

Надеждата на компанията беше, че след инвестицията й във футуристичния проект към него ще бъдат привлечени значителни инвестиции от други играчи в частния сектор. Сега изглежда, че подобно „завихряне” няма да се случи.

Alphabet започна работа по проекта през 2017 г. заедно с местния оператор Waterfront Toronto. Фирмата-майка на Google обяви, че ангажира повече от 50 милиона долара за проекта. Сред заложените цели бяха намаляване на задръстванията в трафика, на въглеродните емисии и на отпадъците в депата – всичко това чрез използване на модерни, „смарт” технологии като сензори и системи с изкуствен интелект.

Визията за умния квартал, който трябваше да се явява малък умен град, бе разгърната на 1524 страници. Тя предвиждаше автоматизация на градските дейности като управление на светофарите, извозване на боклука чрез роботи, движещи се в подземни тунели, както и безпилотни автобусни линии. Бяха предвидени още тротоари с подгряване на настилката и вградено осветление, както и повсеместна Wi-Fi свързаност.

След анонса на Sidewalk Labs в четвъртък Waterfront Toronto заяви, че ще продължи проекта. „Въпреки че това не е резултатът, на който се надявахме, Waterfront Toronto изказва благодарности и признателност на Sidewalk Labs за визията, усилията и многото ангажименти, които компанията и нейните служители поеха към бъдещето на Торонто”, заяви Стивън Даймънд, шефът на агенцията. „Waterfront Toronto ще продължи да търси публичен и експертен принос, докато изградим на това място една общност от следващо поколение”.

Обратът може да се окаже важен не само за Google и не само за Торонто, защото проектът за умния квартал предизвика глобален дебат относно количеството и вида лични данни, които следва да се събират от гражданите с цел „захранване”“ на алгоритмите на умните системи. Много от местните хора се обявиха против начинанието. Те са категорично несъгласни с повсеместното следене, което е необходимо за създаването на „умните” функции в града.

Така например, за да работи системата за роботизирано извозване на боклука, кошчетата във всяко домакинство следва да са оборудвани със сензори, които следят колко отпадък съдържат. Когато подобни подробности се съберат с лицевото разпознаване в безпилотните автобуси, засичането на хората по кръстовищата на града и т.н., резултатът е пълна проследимост на всеки обитател на умния квартал.

През пролетта на 2019 г. Канадската асоциация за граждански свободи (CCLA) се зае да съди Waterfront Toronto и федералните, провинциалните и общинските власти заради проекта, твърдейки, че са „продали” конституционните граждански права на свобода от следене на Google, по думите на Майкъл Брайънт, изпълнителен директор и генерален съветник на CCLA.

Асоциацията поиска сделката с Google да бъде анулирана. „Наблюдението, което ще се осъществява, е нередно, незаконно, погрешно – независимо дали става дума за компания, която търси печалба, или за държавна организация… Всички ние заслужаваме нещо по-добро от нашите федерални, провинциални и общински власти”, каза Брайънт тогава.

Впоследствие, през октомври 2019 г., проектът за умния мини-град бе значително „мащабиран”, ограничавайки територията, която бе предвидена за преустройване в умен квартал. Бяха предвидени и промени, които предполагат по-малко контрол върху данните. В крайна сметка настъпването на глобалната криза, стартирана от Covid-19, се оказа мотив – или може би удобен повод – за оттеглянето на Google от проекта в Торонто.

Коментар