Българи адаптират шнорхелинг маски за Covid-19

Адаптираните маски осигуряват висока степен на защита и не изискват очила
(снимка: HelpKarma)

Български екип започна производство на адаптирани маски за Covid-19 в рамките на световната доброволческа инициатива Air Collective. До момента в Европа са дарени няколко десетки хиляди подобни маски, които предпазват болнични специалисти.

Българските доброволци следват примера на няколко успешни европейски проекта – в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия. Екипът адаптира маски за шнорхелинг за употреба в болнични условия в две направления – специализирани предпазни маски от медицински специалисти и такива за кислородна терапия на пациенти.

Използва се нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух.

„За нас тези маски са по-защитени и са много добри, защото се избягва носенето на очила”, коментира д-р Величка Кадийска, директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник.

Над 100 маски са дарени и тествани досега в няколко ключови болници. Високата степен за защита, която осигуряват, и добрите отзиви за приложението им доведоха до многобройни заявки от здравни организации и медици.

„Тези маски са по-защитени и много добри, защото се избягва носенето на очила”, казва д-р Кадийска
(снимка: HelpKarma)

„След последните развития на епидемията, която засегна над 200 медицински лица, заявките за дарения от нови болници рязко се увеличиха. Опитваме се да отговорим за всички, но са нужни повече средства, тъй като самите маски за шнорхелинг са скъп консуматив”, коментира Божана Иванова, директор на Фондация Резонатор.

В момента производственият капацитет е 40 маски на ден. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент.

„За да може да изработим бързо и качествено детайлите изполваме професионална техника и материал с високи технологични качества – здравина и гъвкавост – подходящ за многократна дезинфекция с наличните в болниците методи”, сподели Димо Димов, съосновател на Солид Фил и доброволец в инициативата.

До момента екипът в България е вложил над 10 000 лв. собствени средства, но за да успее да отговори на нуждите на медиците и да разшири производството, се нуждае от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им.

Маските имат висока степен за защита и добри отзиви за приложението им
(снимка: HelpKarma)

„Всеки в инициативата помага с каквото може – било то инженерен капацитет, лично време, финансови средства или контакти”, сподели Натанаил Стефанов, доброволец в инициативата и член на Българската стартъп асоциация.

Средствата се набират чрез кампания в инициативата HelpKarma, която позволява да се проследи приложението на всеки един лев, постъпил като дарение.

Амбицията на българите в Air Collective е да създадат достатъчно оборудване за България, като се започне от защитата на болничните служители на всички нива и се стигне до пациентите, които са диагностицирани с COVID-19 у нас.

Коментар