Изкуствен интелект следи карантинираните в Южна Корея

AI система следи движението на потенциални разпространители на коронавирус в Южна Корея
(снимка: CC0 Public Domain)

В южнокорейския град Бучеон с население от около 800 хиляди души, един от най-гъсто населените региони в страната, скоро ще стартира пилотен проект за използване на система за видеонаблюдение с технология за разпознаване на лица – с цел контрол на разпространението на коронавируснната инфекция.

Всъщност системата за видеонаблюдение на обществени места вече се използва за тази цел, съобщи Al Jazeera. Но сега операторите са принудени да работят часове наред, за да проследяват движението на хора, които са потенциални разпространители на инфекцията.

След въвеждане на интелигентната система данните от всичките 10 820 видеокамери ще бъдат обработвани в комбинация с информация от клетъчните оператори – геолокационни данни, а система за лицево разпознаване ще разгадава ходещите хора, които би трябвало да си стоят у дома под карантина. Ще се следи и кой с кого се среща, както и дали всички носят маски.

Според представители на южнокорейските власти, понякога са необходими няколко часа, за да се анализира визуално един запис от видеокамера. Изкуственият интелект ще може да прави това незабавно: той ще намира нарушителите почти мигновено. В рамките на пет до десет минути ще бъде възможно да се проследи позицията на до десет души, предполагаеми нарушители.

Десет души оператори ще са напълно достатъчни да наблюдават работата на пилотната система. Проектът се финансира с пари на местната власт и ще струва на градския бюджет повече от 1,5 млн. долара.

Пациентите на корейски клиники, които са потърсили помощ и диагностицирани с Covid-19, ще подписват „споразумение” за използване на лицево разпознаване с цел проследяване на движението. Но дори без такова споразумение AI-системата ще може да разпознава човек по силуета и облеклото.

Все още не се планира системата да се разгърне на национално ниво. Министерството на науката и ИКТ заяви, че целта на системата е само да дигитализира част от ръчния труд, който в момента трябва да извършват проследяващите експерти.

Информацията за проекта предизвика вълна на опасения в обществото относно нарушаването на правото на лична неприкосновеност.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект следи карантинираните в Южна Корея”

добавете коментар...

  1. Обзървър

    Това е интересно.
    И колко други неща само.
    Като си представи човек какво голямо нещо е този Ковид.
    Чудела съм се как например /нали се пишеше,че в дадени случаи се губели вкус и обоняние/ като седнат на една маса да ядат – един се пресегне към нещо и друг – и той се пресегне за същото ,вкопирват се.И май секна мерака към общите чести плюскания.Справедливо е, лакомията докара частиците и т.н.
    Ето такива неща също трябва да се следят.Иначе ще си помисли човек, че идва времето на : “На ти един блистер за седмицата,и една химическа торбичка за отходни вещества и няма да правим емисии…”
    Изобщо на човечеството му трябват големи неща.Може да идват и още по-такива.

  2. Anonymous

    Като спре тока ще следите дедовия

Коментар