Смяна на телефоните откъсна хиляди британци от света

Старата телефонна система с наземни кабелни връзки вече се извежда от употреба
(снимка: CC0 Public Domain)

Традиционните телефонни линии вече са на етап извеждане от употреба във Великобритания, но това оставя хиляди хора без възможност да повикат спешна помощ. Прекъсванията на електрозахранването заради бурята Арвен хвърли светлина върху потенциално смъртоносния проблем.

Старата телефонна система с наземни кабелни връзки, базирана на технологията PSTN, вече се извежда от употреба. Телефоните се заменят с нови, базирани на технологията за пренос на данни чрез интернет протокол (VoIP). Последните PSTN телефонни линии ще бъдат прекъснати през 2025 г., съобщи BBC.

Но това се оказа опасно за мнозина. Отживялата технология е направена така, че телефоните работят дори при прекъсване на електрозахранването – устройствата използват слаботоково захранване от самия кабел на комуникационната мрежа. Когато тези стари телефони бъдат заменени от VoIP апарати, всяко спиране на тока води до пълно спиране на работата на самите телефони.

Проблемът има най-малко два компонента. От една страна без електрозахранване остава самият домашен апарат в жилището на потребителя. От друга, без ток остават и самите „клетки” на комуникационната мрежа, разположени върху високи мачти на ключови места из околния пейзаж.

Когато бурята връхлетя в края на ноември, хиляди домакинства в северната част на Англия останаха без ток. Така те се оказаха и без телефон. Ако е нужна помощ, няма как да бъде повикана, опасяват се местните жители, много от които са възрастни хора.

„Нямаше начин да се обадим на когото и да е”, казва 74-годишният Джим Бонас, който живее в малкото селце Кростуейт, близо до Кендъл. Неговият 84-годишен съсед споделя същото затруднение: „Телефонът му е абсолютно същият като моя, един от новите цифрови телефони на BT. Нищо не работи”.

Бонас казва, че неговата стара телефонна линия е работила перфектно през петдесетте години, откакто живее в къщата си на това място. От три месеца обаче имал новия, VoIP телефон. В резултат на бурята останал без връзка със света за цяла седмица.

От своя страна телекомите нямат никакво желание да поддържат старите PSTN системи. Оборудването е все по-трудно за поддържане и това е все по-скъпо, казват фирмите.

Хората, останали без телефон след бурята, се опасяват, че при евентуален „спешен случай” нямат възможност да повикат бърза помощ и ситуацията би била „жовотозастрашаваща”. Освен медицинска помощ те не могат да извикат и техническа помощ за прекъснатото електричество.

Вече е инициирана и подписка за прекратяване на въвеждането на VoIP апарати на старите телефони – докато не се намери подходяща, надеждна алтернатива или достатъчно сигурна форма на резервиране.

Коментар