Двоен ръст на VoIP трафика щял да снижи качеството

Два пъти ще нарасне трафикът на глас по IP през телекомуникационните мрежи в следващите 12 месеца, прогнозират анализатори от Infonetics Research. Това рязко увеличение обаче ще доведе до снижение на качеството на някои услуги, твърдят експерти.

Телеком операторите са едновременно под натиск от конкуренцията да въвеждат нови VoIP услуги за клиентите и да намалят разходите. Но колкото повече хора използват IP телефония, толкова качеството на разговорите пада. До този извод стигнали специалисти от TestYourVoip.com.

Сайтът е направил почти един милион IP телефонни теста, откакто е създаден през 2004 година. Резултатите показват постоянно влошаване на качеството на разговорите в последните 18 месеца. Експертите обясняват това явление с нарастването на IP трафика през телекомуникационните мрежи.

Операторите на фиксирани мрежи се опитват да генерират повече приходи, като насърчават клиентите да ползват нови IP базирани приложения и услуги. Особено големи надежда се възлагат на услугите, базирани на протокола SIP (Session Initiation Protocol), които предлагат обмен на съобщения, конференции, колаборации и други възможности. Очаква се те да привлекат както бизнеса, така и крайните потребители.

От друга страна, настъпват конкурентите, опериращи безжични мрежи. А най-новата вълна, застрашаваща фиксираните телекоми, са услуги за интернет телефония от рода на Skype, които в базовата си функционалност са безплатни.

Коментар